Порука Јасминке Петровић младима: Саслушајте родитеље и наставнике, али изборе правите сами!

фебруар 01 14:52 2018

Јасминка Петровић је један од малобројних писаца за децу и младе који одлично познају и разумеју своје читаоце, као и све мале и велике проблеме с којима се они свакодневно сусрећу. Поред тога, она успева да верно ослика приче свих својих јунака – без обзира на то да ли је реч о седмогодишњој Тамари која баш неће да научи да чита, седамнаестогодишњем Адмиру који пркоси свету како би одбранио своју љубав према Јелени или петогодишњем Астору, псу који не жели више да буде заточеник своје газдарице. Сви њени ликови отварају вам видике које раније нисте примећивали и терају вас да ствари погледате из угла који вам је можда био далек. Зато можемо рећи да она пише и за родитеље, помажући им да разумеју своју децу и њихов револт, бунтовност, инат, којима им они поручују: „Треба ми љубав, треба ми разумевање, треба ми твоје време“.

Јасминка Петровић (Фото: Часопис Куш)

Јасминка Петровић (Фото: Часопис Куш)

За нову књигу „Све је у реду“ до сада је добила чак две награде, а на уручењу награде коју јој је крајем јануара доделио „Политикин Забавник“ послала је поруку младима која би требало да се чује што јаче. Ево шта је Јасминка рекла:

„Мислим да су млади веома важна, али и врло осетљива карика у друштву. Они стоје на ивици гнезда и спремају се да полете. Потребна им је љубав и подршка. Тај њихов први лет важнији је од наших планова, пораза, пословних и приватних успеха. У част тог првог лета ја им поручујем:

Будите бунтовни и с разлогом и без разлога, када ћете ако не сада?!

Читајте књиге… гледајте филмове… уживајте у уметности…

Саслушајте родитеље и наставнике, али избор направите према свом унутрашњем гласу, јер само ви знате шта је за вас најбоље у датом тренутку.

Трагајте за слободом увек и свуда!

Да. И још нешто врло важно… Волите. Много волите. Волите највише што умете и можете. Волите и мали цвет и цео свет. Волите, волите и опет волите. Волите и када вас воле, и када вас повреде, и када вас оставе, и када на вас забораве, и када ви одете, ту иза ћошка или негде далееко, далееко. Волите и када сте будни и када спавате и када сањате. Волите увек и свуда.

Будите то што јесте! Баш такви какви сте, најлепши сте и најбољи на свету. Ми смо ту негде иза вас, чувамо вам леђа, волимо вас и желимо срећан пут! И не заборавите, на крају све увек буде у реду.”

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.