Посао просветног радника – борба против ветрењача

јул 29 13:59 2014

 

Млади људи који желе да се баве просветним радом на почетку школовања имају пред собом визију, праве планове са жељом да промене свет око себе и да га учине лепшим и бољим местом. После мукотрпног труда ишколовања, када напокон ступе на положај и заузму место у врху учионице, суоче се са стварношћу и схвате да је реалност заправо незаинтересованост ученика за школу, али то није никаква новост. То су само последице стварности коју је родила наша бурна прошлост. Последице вишеструког слома друштва и метаморфоза кроз које је пролазила наша земља, дугогодишњим преласцима из уређења турског царства, преко капитализма Краљевине Југославије, утопистичког социјализма и на крају суровог глобалистичког неофеудализма којем смо данас изложени.

don-kihot

 

Интелектуалци, просветни радници би требали да буду савест и знање који у сарадњи са политич
арима,држе нашу земљу на правом путу развоја и напретка. Улога просветних радника је права
борба против ветрењача (и то без Санчо Пансе).

Општа перцепција друштва о просветарима је да они имају државни посао, добре плате, бенефиције које се огледају у дугачким годишњим одморима за сваки распуст, да је рад са децом лак и да би то могао да ради свако ко зна да чита и пише, или бар да сабере два и два (јер у овој земљи и није баш битно да ли је то 4 или 5, ”Па наши смо ,договорићемо се.”).

Гледајући стварност из угла просветара, ситуација је другачија

Нове реформе су донеле више обавеза деци и наставницима. Просветни радник није поштован ни од стране ученика, ни од стране родитеља, а ни од стране друштва уопште. Министарство просвете уместо да направи, или барем прилагоди законе нашем поднебљу и нашим специфичним потребама, усваја свакаква решења иностраних земаља и на тај начин додатно оптерећујуди како децу, тако и просветне раднике. Није исто да ли наставник има 33-је деце у разреду која су незаинтересована градивом (које је само по себи преобимно и сувопарно) или троје ђака у неким срединама где би деца желела да науче што више и са пажњом прате сваку реч свог наставника. Да ли је лако да се чува 9 одељења ђака у дневном боравку уместо родитеља који раде. Новим реформама у закону су наставницима одузете све могудности за увођење реда на часовима, они се оседају немоћно, а неретко и уплашено, како од деце, тако и од њихових родитеља.Честа је појава да ученици злоупотребљавају своја права, а обавезе занемарују и ту су наставницима везане руке. Немају могудности и инструменте да ту ситуацију промене. Као Дон Кихот што се борио против ветрењача, тако се и просветари боре против штетног утицаја како медија, тако и компјутерских игрица и интернета. И поново се мора рећи, без икаквих инструмената за рад, наоружани само својом љубављу према деци и раду са њима.Само присуство наставника на часу не може бити довољно да одржи дисциплину. Да ли је данашње градиво икакав конкурент најновијој компјутерској игрици?А ријалити шоу-дешавањима

Заједнички циљ и просветара и родитеља је да се младе генерације образују и спреме за живот. Да се формирају у одговорне људе и будуће носиоце друштва. Просветни радници захтевају од Министарства просвете да чине образовни систем флексибилнијим и прилагодега узрасту ученика, средини, школи, да избаце политику и партије из школа.

Да ли је то у интересу владајуде класе, односно политичара? Па запитајмо се да ли је лакше
управљати људима које интересују само најбаналније ствари у животу? У чијем интересу
је (не)стварање људи са критичким мишљењем?

 

Р. Продановић

  Categories:
 1. август 14, 21:05 #1 Miroslav

  Dobrim delom smo, nažalost, sami krivi za ovakvo stanje!!! Kolege moje, da mi ustanemo na pravi način u borbu, manje bi bilo ovih problema. Svaki štrajk za “povećanje plate od bednih 3%” koje i ne osetimo, bolje da je pretočen u štrajk za promenu zakona, zaštitu naše prelepe profesije, smanjenje papirologije…

  Одговорите на овај коментар
 2. август 14, 22:31 #2 Miroslav

  Zašto mi ne objaviste komentar?!?!?!?!

  Одговорите на овај коментар
 3. август 15, 07:28 #3 Milica

  Tako je, Miroslave! A mi, kao ovce, sve prihvatamo, pa se čak i utrkujemo ko će pre, bolje, preciznije završiti svu onu nepotrebnu papirologiju. Živimo od lične satisfakcije zbog uspeha u svom poslu, a slabo ko to ceni – na kraju isto tretiraju i one vredne kreativce i bezobzirne zabušante!

  http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif
  http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif
  http://zelenaucionica.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.