После другог круга преузимања број технолошких вишкова у школама и даље је огроман

октобар 06 17:06 2016

После другог круга преузимања у школама

dnenik

Више од 4.700 вишкова допунило норму

Након другог круга преузимања на листи вишкова налази се 3.300 радника, као и 11.666 запослених са непуним радним временом.

Досад је збринуто 1.576 вишкова, као и 3.146 са такозване листе Б, који су успели да допуне фонд часова до пуне норме.

Школске управе добиле су налог Министарства просвете да испитају зашто вишкови нису збринути и поред великог броја слободних радних места.

– У наредних седам дана преко радних подгрупа у школским управама биће прикупљене информације за сваки појединачни случај технолошког вишка и за оне са непуном нормом, зашто нису збринути и из којих разлога су на неким местима и даље ангажовани запослени на одређено, уколико на подручју одређене школске управе има вишкова – каже за Данас Снежана Марковић, помоћница министра просвете за средње образовање.

Два просветна синдиката различито тумаче досадашње резултате рационализације у образовању.

– Од када је пре месец дана почело збрињавање технолошких вишкова, преузето је више од 4.700 запослених, а током целе прошле школске године било је око 5.000 преузимања. Дакле, за последње две године смо збринули 20 одсто људи у систему и не могу да будем незадовољан оваквим подацима. Сигурно је да може боље и квалитетније, али мислим да идемо у добром правцу. До пре две године нисмо имали никакав увид шта се ради у систему, а сада су подаци транспарентни и нећу да негирам напредак – каже за Данас Добривоје Марјановић, из Уније синдиката просветних радника Србије.
Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић није задовољан резултатима, а као главне кривце за огроман број технолошких вишкова означава поједине директоре школа. Он указује да спрегу између директора, начелника школских управа, инспекције и Министарства просвете, које досад није реаговало на злоупотребе, због чега се, како истиче, стално вртимо у круг. Брајковић наводи да синдикат нема механизам да то спречи и да је једина шанса да се изађе из зачараног круга да министар просвете санкционише све који нису поштовали његова упутства. Он подсећа да су синдикати и прошле године послали бившем министру Срђану Вербићу списак 13 најгорих директора школа, од којих ниједан није смењен.

– Ми пријавимо конкретан случај просветној инспекцији, а она се прогласи ненадлежном и то пребаци на инспекцију рада, уз образложење да је директор прекршио Закон о раду. Потом инспекција рада каже да то није њен посао већ из делокруга посебног колективног уговора и нико тиме неће да се бави. Док не буде било санкција за оне који крше прописе ништа нећемо постићи – сматра Брајковић.

Марјановић: Просветна инспекција – најслабија карика
Добривоје Марјановић слаже се да је просветна инспекција најслабија карика у систему, напомињући да је министар просвете тај који треба да је “доведе у ред”. Потврђује да су дописи са документованим подацима о злоупотребама које је Унија синдиката прошле године слала бившем министру Вербићу остали без одговора, али каже да ће се тек у наредних месец дана видети како ће поступати актуелни министар Младен Шарчевић.

Пише: В. Андрић

 

Извор: Данас

  Categories:
  1. октобар 06, 22:07 #1 Janko

    Konacno rekose naglas! Najslabija karika…i pojeo vuk magarca!

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.