Потписати или подписати?

септембар 30 19:17 2015

Док смо писали наслов овог текста, програмчић који проверава граматичке и правописне грешке нас је већ опоменуо да је један од ова два облика неправилно написан. Знате, оном црвеном рецкавом линијом која се појави испод погрешно написане речи. У овом случају испод речи подписан. Да у нашем језику не постоји толико лепих гласовних промена, можда бисмо морали и да ломимо језик и говоримо: „Ја, доле поДписани…”

nullНа срећу, гласовна промена једначење сугласника по звучности је одрадила добар посао те је једини правилан облик потписан, а никако подписан.

Да појаснимо, једначење сугласника по звучности је гласовна промена у српском језику у којој се шумни сугласници, који се разликују по звучности, једначе тако што се први сугласник из пара замењује својим парњаком који је по звучности једнак другом сугласнику из пара.

У српском језику, сугласници се према звучности деле на:

  • звучне сугласнике (б, г, д, ђ, ж, з, џ),
  • безвучне сугласнике (п, к, т, ћ, ш, с, ч, ф, х, ц).

Када звучни сугласник прелази у безвучни, то се зове обезвучавање. Пример: Шабац, Шапца (б прелази у п). А када безвучни прелази у звучни, то је озвучавање. Пример: сват, свадба (т прелази у д).

Имајте на уму и најважније одступање од овог правила – д испред с или ш никад не прелази у т! Зато кажемо председник, никако претседник или, далеко било прецедник!

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.