Потребан већи фонд часова за стране језике

октобар 10 16:20 2015

Друштво за стране језике и књижевности Србије које је обележило 60 година постојања, указује да је за добру наставу страних језика потребан већи фонд часова и модерније методе. Кажу да је неопходно стално образовање наставника и боља сарадња међу универзитетима.

Добра страна медаље је то што смо једна од земаља која има обавезу учења два страна језика још у основној школи. Међутим, у средњим школама, слика се мења.

ucionica11“То је чињеница да се други страни језик у средњим стручним школама практично губи и да се ту учи и даље само један језик, да је фонд часова за други страни језик углавном недовољан и да компетенције, односно знања која ђаци стичу нису на оном нивоу на којем бисмо ми желели да буде”, сматра проф. Оливера Дурбаба, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије.

Треба развијати свест о потреби учења страног језика, и да добијено знање буде квалитетно. То је заједнички посао и наставника и ученика и друштва у целини, кажу професори.”Ми морамо водити рачуна о томе да се у нашој земљи осам, односно 12 година учи страни језик и за тих 12 година ученик би требало да дође до високе компетенције страног језика, а да се то суштински у пракси не догађа”, каже проф. Јулијана Вучо, члан Националног просветног савета.

Ништа мање значајно није ни питање лектората, мобилност студента и професора.

“Концепт изворног говорника страног језика у настави је већ доста дуго значајно афирмисан. Ми тренутно водимао битку за очување статуса положаја и присуства страних лектора на нашем факултету и искрено се надамо да ћемо моћи да постигнемо договор са Министарством за просвету, науку и технолошки развој, који би им омогућио да и даље наставе да савесно и веома компетентно раде у усавршавању компетенције наших студената”, каже проф. Јелена Филиповић.

А поводoм 60. годишњице постојања, Друштво је доделило захвалнице појединцима и иностраним културним центрима са којима их веже дугогодишња сарадња.

Извор: РТС

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.