Повећава се одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање…

септембар 15 16:35 2017

Влада Србије утврдила је данас Предлог закона о основама система образовања и васпитања и Предлог закона о високом образовању и послала Народној скупштини на усвајање.
Нова законска решења поставиће темељ квалитетнијем образовању, саопштила је Влада Србије после данашње седнице.

Унапређивање квалитета образовања, већа одоговорност кључних актера у систему, ефикасност на свим нивоима, већа аутономија установа и економичност су основни принципи на којима почива предлог кровног просветног закона, пише у саопштењу. Предвиђено је доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.

Уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, директори ће бити бирани искључиво на основу компетенција, уз обавезну обуку и лиценцирање, имаће проширену одговорност, сигурнији радно-правни статус, а у пензију одлазити са 65 година, додаје се у саопштењу.

Такође, постављене су основе за оцењивање и напредовање ученика и стварање услова за већи обухват деце образовањем и бриге за децу из осетљивих група, док је наставник аутономан у конципирању процеса наставе уз одговорност за резултат.

Истовремено, додаје се, повећава се одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације.

Проширена је одговорност у области забрана у односу на насиље и дискриминацију, повећане су новчане казне за прописане прекршаје, а уводе се и нове васпитно и васпитно-диспциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад, са циљем повећања одговорности и ефикасности уз вођење рачуна о психофизичкој и здравственој способности, узрасту и достојанству ученика.

Предлогом закона је прописана одговорност родитеља, а предвиђена је и могућност оснивања општинских савета родитеља.

Установе ће имати педагошку аутономију у доношењу одлука о делу школског програма, организацији рада и календару. Такође, ствара се основ за електронску документацију и евиденцију рада школа.

Влада Србије наводи да Предлогом закона о високом образовању значајно унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, нове стандарде, увођење поступка жалбе, као и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.

Успоставља везу високог образовања и привреде кроз формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи.

Kроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује Јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања.

Услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета је 48 ЕСП бодова, пише у саопштењу Владе.

Извор: Данас

  Categories:
 1. септембар 15, 16:42 #1 Janko

  Predlozite i da nam daju dnevnike za 5.razrede da i mamo gde da upisemo casove?Reforma a nemamo dnevnike!

  Одговорите на овај коментар
 2. септембар 15, 21:06 #2 Božović Vladan

  Ovo smeće od zakona je još samo jedno sredstvo za omalovažavanje i ponižavanje prosvetnih radnika, baš kao što je to i elektronski dnevnik, eksterna evaluacija, a bogami i inicijalni testovi koji ne služe ničemu, osim za iživljavanje nad prosvetnom jadom i bedom.

  Одговорите на овај коментар
 3. септембар 17, 00:31 #3 Mira Milosevic

  Povecava se odgovornost prosvetnih radnika i odgovornost roditelja, a sve nevolje koje snadjose i skolu i roditelje, stigose upravo zbog, brojnih promasenih reformi

  A moglo bi biti sve drugacije. Imamo Novu skolu Prof. Petra Savica, resenje za skole i fakultete, imamo Izvorno vaspitanje Prof. Milice Novkovic, resenje za porodicu. I kud’ bi vise.
  Sve sto je temelj zdravog drustva i njegovog moralnog, duhovnog, a potom i ekonomskog preporoda, proizilazi iz dela ovih nepoznatih i nepriznatih velikana.

  Nazalost, niko da trepne, guramo kamen uzbrdo, pa kad ce nas. bez izuzetka samleti, videcemo.

  Одговорите на овај коментар
 4. септембар 17, 17:56 #4 ema

  Papir je i do sad svasta trpeo. I od sad ce. Nema profesije prema kojoj se drzava ovako nasilno odnosi kao prema nasoj. Zato, pametno. Entuzijazam i energiju sacuvajte za sopstvenu decu. Ne treba se mnogo nervirati, potrebno je ocuvati zdrav razum u moru nerazumnog.
  Oni koji sve ovo smisljaju i pisu ne cine to da bude dobro nasim ucenicima i nama koji od poducavanja zivimo, vec da bude dobro njima. Ni prvi ni poslednji. Kad dodju novi nalogodavci njima doci ce i novi papiri koji ce reci da je sve ovo prevazidjeno i glupo. Mi bar sve to vec sad znamo. Zato, polako.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.