Повишица – свим васпитачима

јануар 13 14:01 2018

Запосленима у београдским предшколским установама јануарска плата већа 10 одсто. У престоничким вртићима годинама имају веће зараде од осталих


БЕОГРАДСКИМ васпитачима биће за 10 одсто повећане плате са јануарском исплатом, одлучиле су у четвртак престоничке власти. Иако је Влада најавила повећање за све предшколске установе у Србији, спекулисало се да ће Београђани бити изузети, с обзиром на то да већ имају веће зараде од осталих, а ни Самостални синдикат васпитача Србије није подржао београдске колеге у њиховим захтевима. То се, међутим, неће десити.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да су се на овакав потез одлучили на основу одлуке Владе Србије.

– Град ће испоштовати ту одлуку и то повећање од десет одсто за све запослене у предшколским установама, у односу на плату из децембра прошле године, биће већ од јануарске плате – казао је Мали. – Ово је још један начин да се искаже захвалност људима који воде бригу о нашој деци. То смо усагласили са Владом и, како се економска ситуација и у граду и у земљи буде побољшавала, надам се и даљем повећању.

Снежана Јовић, председница Градског синдиката васпитача Београда, каже, за “Новости”, да ће запослени у предшколским установама у престоници и даље имати нешто више плате, али је чињеница и да су прескочени у претходна два повећања од четири и шест одсто.

ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА
ВЕЛИКИ проблем предшколских установа у Србији је и забрана запошљавања, јер ако неко оде у пензију не може нико нови да заузме његово место. Због тога се дешава, кажу у синдикату, да су групе пребукиране и имају већи број деце од дозвољеног.

 

– Сада је било логично да и они добију – каже Јовић. – Немају само београдски васпитачи веће зараде, већ постоје општине у Србији које такође исплаћују више, али има и оних где касне по неколико месеци.

Повишицу ће, међутим, овог месеца осетити само запослени у установама у оним локалним самоуправама које не касне у исплати зарада. На листи оних који већ дуже време не поштују динамику исплате су Бела Паланка, Смедеревска Паланка, док је проблем плата у Зајечару доведен у ред.

– Када је 2013. године донета уредба, одлучено је да плате васпитача у Београду не могу да се повећавају док остали у Србији не дођу на исти ниво – каже Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката васпитача Србије. – Тренутна разлика између престонице и остатка земље је 0,9 одсто. Колеге из престонице кажу да живе у граду који је скупљи и да на тај начин треба гледати и на плате. Они не виде делатност, већ свој проблем. У Београду су коверте биле дебље за 10,8 одсто од других у Србији и због тога прошлогодишње повећање нису ни добили.

Киковић сматра да је добро да се сви изједначе и да се пређе на директни буџет. За нашу саговорницу је већи проблем то што је у вртићима трећина запослених техничко особље, а разлике у платама су минималне, па ће многи и даље бити на минималцу.

Аурори Ј. Ж. С. – Б. Б.
Извор: Новости
  Categories:
 1. јануар 13, 21:06 #1 bg vaspitac

  Gospodjo Kikovic,kada se vec zalazete za izjednacavanje plata u celoj Srbiji,onda se zalozite I za izjednacavanje uslova rada u celoj Srbiji- da svima bude isto radno vreme( u Beogradu je od 6-18h),da svi imamo upisan isti broj dece po pedagoskom zakonskom normativu(u Beogradu su sve grupe prekobrojne,mnogo vise od normativa),ima tu jos mnogo toga….Pa ako pricamo o ravnopravnosti,onda da budemo ravnopravni po svim osnovama

  Одговорите на овај коментар
 2. јануар 14, 23:28 #2 Bgdngd

  U vrtićima ne rade samo vaspitači, već i spremačice, vozači, kuhinjsko osoblje, ajd novinari malo se upoznajte sa sastavom radnika,
  Večito vaspitači, vaspitači,……

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.