Права ученика током школовања

јул 29 00:48 2014

Законска је обавеза сваке школе да редовно информише своје ученике о њиховим правима и обавезама. Будући да се некако чешће догађа да их редовније информише о овом другом него о овом првом, ево малог подсетника.

Дакле, ученици имају право на:

квалитетан образовно-васпитни рад, где се „квалитетан” дефинише кроз циљеве и принципе одређене законом;
уважавање личности;
подршку за свестрани развој личности, подршку за посебно исказане таленте и њихову афирмацију;
благовремене и потпуне информације о питањима од значаја за њихово школовање, као и информације о њиховим правима и обавезама;
слободу удруживања у различите групе и клубове, право на организовање ученичког парламента и учествовање у раду органа школе;
подношење приговора и жалбе на оцену (поступак је исти у основној и средњој школи);
покретање иницијативе за испитивање одговорности запослених у школи, ако било које од претходно наведених права није остварено;
право на стипендију, кредит, смештај и исхрану у дому ученика, у складу са посебним законом;
правично поступање школе према ученику и у случају када ученик прекрши неку обавезу.
Сви запослени у установи дужни су да пријаве директору кршење права детета и ученика.

Заштита ученичких права

Постоји неколико начина да ученик заштити своја права, уколико су она повређена. Пре свега, може да се жали директору школе, чија је дужност да реагује на кршење ученичких права, исправи неправду и казни починиоца. Ученик може пријавити директору и кршење права неког другог ученика.

Независно до тога, односно ако то не успе, ученик или родитељ може се обратити просветној инспекцији. На крају, под одређеним условима, могуће је захтевом за заштиту права ученика покренути посебан поступак у којем Министарство просвете директно, брзом и ефикасном интервенцијом, штити ђачка права.

Заштита од насиља и дискриминације

При остваривању својих права, ученик не сме да угрожава друге у остваривању њихових. Исти принцип важи и за наставнике и остале запослене. Зато су предвиђене посебне процедуре за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања, занемаривања и сексуалне злоупотребе. Ту заштиту уживају не само ученици, него и наставници, као и сви други који раде у школи.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.