Pravila bontona u nastavničkoj kancelariji

oktobar 24 19:27 2014
Osam pravila ponašanja u zbornici (Napomena: članak je satiričan pogled jednog nastavnika na dešavanja u jednoj prosečnoj zbornici. Ne shvatati sve baš tako ozbiljno)

1) Ne pokretati stručno-pedagoške rasprave. Ukoliko baš ne možeš da izdržiš, možeš malo, ali dozirano, koliko da daš sebi oduška. Jednostavno, nije lepo o tome razgovarati u nastavničkoj kancelariji.

Foto: Vikipedija

Foto: Vikipedija

2) Napadati Vladu – to je trendi! Nije bitno da li je neko od ministara ili drugih funkcionera uradio nešto dobro, ne dopusti da budeš zaveden – samo kritika, tj. negiranje! I za dobro, i za loše. Zamisli da ljudi u Vladi treba da budu idealni, i onda ćeš lako na svakom koraku nalaziti povoda za osporavanje. Time:
a) se postavljaš u poziciju superiorne osobe, u smislu: ja bih sve to radio mnogo bolje;
b) daješ oduška svojim frustracijama.

3) Onog dana kada se očekuje plata, ili pitati: „Da li je legla platica?“ (naravno, može i „plata“, ali, ako si trenutno raznežen, dopusti sebi – „platica“), ili obavestiti ostale: „Legla je plata!“. Obavestiti tonom kao kada se saopštava neka važna vest. Ukoliko nisi uvežbao taj ton, vežbaj kod kuće. Posle toga – ostale časove držati u dobrom raspoloženju.

Pročitajte i Roditelje treba podsetiti da su i učitelji ljudi

4) Razmenjivati recepte (za kolače, torte, za slana jela i za salate). Na primer, ja sam danas razmenio sa koleginicom recepte: dao sam recept za salatu od karfiola, a ona meni: za salatu od pečenih paprika, maločas sam ih spremio, odlične su. Ispeku se paprike, crvene, oljušte, iseku se na krupnije komade, koliko da se malo ustine, i stave u posudu. Preliju se sitno iseckanim belim lukom i sa onoliko čaša kiselog mleka koliko odredite da je potrebno.

5) Razgovarati o sportskim dešavanjima, poželjno je da muškarci najviše pričaju o fudbalu, ženski deo može da se uključi kada su u pitanju Đokovićevi mečevi.

6) Pretresati dnevna gradska (seoska) dešavanja, posebno obraćati pažnju na one koji se bogate i sve im polazi za rukom, pri čemu je poželjan osvrt: „A mi, sa bednim nastavničkim platama…!“

7) Razgovore o učenicima svesti na spoljašnje opise ponašanja, uz osudu ili pohvalu. Ne upuštati se u dublje analize, jer od njih može da ti se zavrti u glavi. Isto se odnosi i na eventualno spominjanje održanih časova ili nekih dešavanja za vreme časova.

Pročitajte i Trougao: Učitelji, roditelji i deca |

8) Itd.

P.S.

Moj kolega Mudrivoje mi se poverio. Kaže: kada je i sam bio gimnazijalac (u ovoj istoj školi u kojoj sada radimo), sa strahopoštovanjem je prolazio pored vrata na kojima je pisalo „nastavnička kancelarija“. „Mislio sam – kakvi li se sve mudri razgovori tamo vode!“

Ne znam šta znači ovo što je kolega Mudrivoje rekao, a sramota me je da ga pitam, da ne pomisli da ne razumem šta je hteo da kaže (iako zaista ne razumem, radi mog ličnog kredbiliteta – neka ipak misli da razumem).

Izvor: nekinovinastavnici.wordpress.com/

  Categories:
 1. avgust 24, 09:37 #1 Aleksa

  Da li se sme dodati po nesto ? Odnosno nekoliko zabrana.

  Ne dovlaciti sa sobom burek, jogurt, konzerve, pribor za jelo… I uopste ne jesti u nastavnickoj kancelariji. Imas u svakoj pekari da se nalaktis na sank pa jedi tamo gde je predvidjeno.

  Kada kolega kritikuje ponasanje odredjene grupe ucenika ( odelenja ) Ne govoriti mu nikada kako je vama u tom istom odelenju bas lepo.

  Ne iskljucivati zvuk na televizoru. Ako nesto gledas onda gledaj kako treba sa sve zvukom kako dolikuje civilizovanom coveku.

  ” Ne grdi kralja u potoku ” Idi kod direktora pa mu saspi u lice sve sto imas.

  Ne pozivaj svoje kolege na zahtev ucenika koji te sretnu na hodniku ispred nastavnicke kancelarije. I mi imamo pravo na pauzu kao i svi ostali radnici u drzavnom sektoru.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.