Pravilnik o ishrani „ne proteruje pekare iz škola“

septembar 17 18:24 2018

Žitarice, mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, riba, samo su neke od namirnice koje se preporučuju u ishrani đaka u školama. To je predviđeno Pravilnikom o ishrani učenika koji je ovih dana stupio na snagu.

Pravilnik je izradilo Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Navedene su i namirnice koje se ne preporučuju u ishrani dece, kao što su lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši…

Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović kaže da ovim škole dobijaju mogućnost da utiču na razvoj zdravih navika u ishrani kod učenika.

„Naravno, proces promene navika u ishrani je dug i biće neuspešan ukoliko u ovome nemamo podršku roditelja. Nije dovoljno da se samo u školi deca uče zdravim navikama u ishrani, već to moraju da podrže i roditelji kod kuće“, kaže Kosanovićeva za Tanjug.

Reč je uglavnom o hrani koju škola nabavlja za decu koja ostaju u produženom boravku.

Novina koja je predviđena Pravilnikom je da škola ima obavezu da se pobrine za decu koja su alergična na određenu vrstu namirnica.

Dovoljno je da roditelj dostavi školi medicinsku dokumentaciju i jelovnik koji je sastavio specijalista za oblast ishrane, po kome će se učeniku pripremati ishrana.

„Pravilnikom se jasno propisuje ko organizuje, ko ostvaruje i ko prati ishranu u školi. Za organizaciju ishrane učenika zadužen je direktor i savet roditelja“, pojašnjava Kosanović.

Pravilnikom je predviđeno da škola ishranu učenika može da organizuje na više načina – u sopstvenoj kuhinji, da nabavlja od drugih ustanova koje se bave obrazovanjem ili na tenderu od firme koja se bavi keteringom.

„Mali broj škola, njih 20 odsto, ima kuhinje koje su u funkcionalnom stanju i koje zadovoljavaju standarde da mogu da pripremaju hranu. Omogućili smo da te škole koje imaju kuhinje, ali i predškolske ustanove ili učenički i studentski domovi, koji imaju kapacitet da pripremaju veći broj obroka, to mogu da rade i za susednu školu”, naglasila je Kosanovićeva.

Ministarstvo prosvete spremno je da pomogne, da obezbedi dostavno vozilo i termos posude u kojima će se dostavljati hrana, kako bi na bezbedniji i sigurniji način deca u školama dobila obroke.

Pravilnik o ishrani učenika u školi sadrži preporuke nutritivne vrednosti, vrste namirnica koje učenici mogu da koriste, količine namirnica prema uzrastima, ali isto tako sadrži preporuke koje namirnice ne treba da budu u ishrani dece.

Škole često izdaju prostor pekarama ili prodavnicama gde učenici mogu da kupe užinu, a najčešće su to baš lisnata peciva, grickalice – nezdrava hrana.

Naša sagovornica kaže da Pravilnik o ishrani „ne proteruje pekare iz škola“, ali da uprava škole i roditelji sada imaju mogućnost da prilikom iznajmljivanja prostora zahtevaju od zakupaca da se ne prodaju namirnice koje ne preporučuje Pravilnik ili da one budu u manjoj meri zastupljene.

Izvor: RTS

  Categories:
  1. septembar 17, 22:40 #1 Lara

    Ja bih volela da moje dete na velikom odmoru ima u prvoj smeni doručak, a u drugoj smeni ručak u školi. Ručak supa glavno jelo slatkiš. To može da se stigne, jer deca u drugoj smeni su od dva do sedam sati. Mislim na osnovnu skolu.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.