PRAVILNIK ZA EKSKURZIJE: Pretres kofera đaka, a kazna za svaki prekršaj – VRAĆANJE KUĆI

oktobar 26 17:15 2016

 

Školski odbor Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju je, uz saglasnost uprave i roditelja, usvojio Pravilnik o ponašanju đaka i profesora na ekskurzijama.
Pravilnik u 20 tačaka propisuje etička načela i pravila ponašanja 700 učenika i 70 nastavnika, a direktorka Suzana Mišić Stanković ističe da će školska uprava kažnjavati sve koji remete javni red, pijanče, puše cigare, koriste opijate, izazivaju nered, uništavaju hotelski inventar.
Nedisciplinovanima preti i povratak u Vranje, a od ekskurzija mogu da se oproste učenici kojima je ranije izrečena vaspitno-disciplinska mera ukora.
– Neko mora da snosi odgovornost za nedolično i nekulturno ponašanje. Vranjska gimnazija nije na lošem glasu, ali bilo je slučajeva da su zbog remećenja reda učenici snosili finansijske troškove u hotelu – naglašava direktorka.
Pre odlaska na ekskurzijsko putovanje, roditelji, odeljenske starišena i direktor potpisiju saglasnost da odgovaraju za ponašanje đaka, a jedno od pravila je i pravo školske uprave da pre polaska autobusa otvori i pregleda prtljag putnika.
– Podržavam Školski odbor jer je usvajanje ovakvog pravilnika u interesu svih učenika – ističe predsednica Đačkog parmalenta maturant Marija Aleksić.
Pravilnikom je na ekskurziji zabranjeno i vređanje, kockanje, nošenje oružja, neprikladno odevanje…

 
Izvor: Blic

  Categories:
napišite komentar

5 komentara

 1. oktobar 27, 12:19 #1 Ljuba

  Još samo da škola potpiše ugovor sa Padinskom skelom o formiranju isturenog zatvorskog odeljenja u hotelu u kom će boraviti đaci ,a poželjno bi bilo i povesti nekoliko popova kako bi se odmah utvrdio i stepen greha ovih mladih ljudi…Aman ljudi,zašto toliko nepoverenja prema deci?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. oktobar 27, 14:21 #2 Gricko

  I ponovo – PREDLAŽEM UKIDANJE ĐAČKIH EKSKURZIJA dok se “svi ne sredimo u mozgovima” i finansijski stabilizujemo-

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. oktobar 28, 10:08 #3 Sanja

  Ja bih volela da mi roditelji jednom u životu zaista pogledamo sebe i decu i iskreno samo sebi priznamo šta smo uradili. Samo tad ćemo prihvatiti i poverovati u reči razrednog starešine koji nam saopštava da je naše čedo uradilo to i to drugom detetu, da je rekao to i to nastavniku i znaćemo odakle sve to dolazi.
  Dete se na ekskurziji ponaša drugačije, jer roditelj nije tu da ga nadzire. Ako smo u kući policajci, onda se dete na ekskurziji ponaša kao da je tamo bez prisustva svog dežurnog žandara i radi sve ono što inače ne sme.
  Pretres torbi, pravilnik o ponašanjau… ja samo razmišljam šta je bilo na prethodnim ekskurzijama da natera ove ljude na sve te mere. Šta su to Vaša deca radila da je škola rešila da ovako reaguje? Ne, nemojte nama ovde pisati. Recite to, ali iskreno, samo sebi. Ako ste bili iskreni, jasno Vam je odakle sve te mere predostrožnosti. I još nešto, budite iskreni, pa sebi samom priznajte šta biste Vi uradili da ste na njihovom mestu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. oktobar 29, 09:22 #4 Srpski seljak

  Ovo sa ekskurzijama je pomalo preterivanje.
  Škole uopšte ne moraju da organizuju ekskurzije već to mogu roditelji preko svojih saveta roditelja. Na prvom mestu manje bi ih koštalo a i efekti mogu da budu bolji.
  Recimo 2 odeljenja po 25 učenika i eto punog autobusa. Ili 25 učenika i 25 roditelja i ponovo pun autobus. A nema javne nabavke i drugih peripetija koje propisuju prosvetne vlasti.
  Cena je ista ili niža.
  Ali od ovoga nema ništa jer jak lobi turističkih agencija i nastavnika to neće dozvoliti.
  Pa mnogi nastavnici za 3 dana ekskurzije dobiju više nego celu platu. Da se toga odreknu????
  Nema šanse.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.