Pravilno pisanje i izgovaranje glagola „trebati“!

februar 10 23:38 2017

Još jedna česta greška koja se sreće u komentarima, na forumima, blogovima i u govornoj komunikaciji jeste upotreba glagola TREBATI.

O čemu se radi…

Koliko puta ste pročitali ili čuli sledeće: TREBAM da odem, TREBALI smo da uradimo, TREBAMO to da završimo!?

Ajde da i ovo raščistimo: Glagol TREBATI se ne menja po licima, rodu i broju, ako iza njega stoji glagol! Znači, gore navedeni primeri se pišu ( izgovaraju ) na sledeći način: TREBA DA odem, TREBALO JE DA uradimo, TREBALO JE to da završimo!

Kada se ovaj glagol menja po licima?

Samo u slučaju kada iza njega stoji imenica: TREBAM te, TREBAMO keš (novac) itd. Svakako, mi ćemo češće reći TREBA nam keš, što je takođe pravilno.

 

 

  Categories:
  1. avgust 22, 11:56 #1 Hosting

    Vreme pređašnje trajno, u glagola kojima osnova načina neodređenog ima na kraju a, postaje od osnove nač. Osnova vremena sadašnjeg postaje od korena ili od osnove načina neodrđenog nastavcima e, ne, je, npr.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.