Пречас или предчас или претчас

јун 02 19:03 2015

 

Пример како се пише правилно пречас или предчас или претчас је врло занимљив када се посматра из угла граматике, то јест правописа српског језика, мада је само на први поглед збуњујуће како се каже исправно пречас или предчас или претчас.

Када мало размислимо, те видимо шта по овом питању имају да кажу граматика српског језика, а у складу са њом и правопис сасвим је јасно да се реч пречас или предчас или претчас састоји од две речи и то : предлога ПРЕД и именице ЧАС. Тиме смо одмах одбацили облик пречас као исправан, јер је немогуће да се сугласник Д изгуби у речи. Тако нам остају опције предчас или претчас.

Пролитајте и Јесу ли два јаја или два јајета?

Ако имате на уму да је у речи предчас или претчас присутна гласовна промена коју граматика српског језика назива Једначење сугласника по звучности, биће вам јасно и како се пише, то јест како се каже правилно предчас или претчас.

Само кратко да поновимо једно од правила које је везано за ову гласовну промену : звучни сугласник Д прелази у свој безвучни парњак, сугласник Т када се у речи нађе испред безвучног сугласника Ч, то јест долази до обезвучивања сугласника Д.

Како се каже правилно пречас или предчас или претчас?

Сада када знамо све ово можемо врло лако да одговоримо на питање да ли је исправно пречас или предчас или претчас. Једнимо исправно је написати облик претчас, узевши у обзир да је у овој речи дошло до гласовне промене познате као Једначење сугласника по звучности.

Прочитајте и НЕЗНАМ, НЕЖЕЛИМ, НЕМОГУ: Ово су највеће наше …

Ево и неколико примера да све наведено објаснимо у потпуности:

Данас имамо претчас у пола један.
Сваки дан имамо неки претчас, јер надокнађујемо пропуштено.
Jе л’ и следеће недеље имамо претчас у среду ?
Да, и следеће среде имамо претчас у исто време.
Једва чекам распуст, уморио сам се од часова, а и имали смо скоро сваки дан неки претчас.

Прочитајте и Како се каже – претходни или предходни?

Извор: saznajlako.com

напишите коментар

17 коментара

 1. јун 03, 21:16 #1 helena

  I nastavak…. Kada se t nađe ispred slivenog č (slivenog od t+š), gubi se jer je u njemu već sadržan, tako da je pravilan oblik PREČAS.
  Odstupanje je moguće ako se čuva značenje riječi, ali tad je logičniji izbor predčas nego pretčas.

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 03, 23:49 #2 Mirjana

  Pre 35 godina sam učila da se kaže i piše “prečas”. Ne bavim se lingvistikom pa ne bih da analiziram ovu reč, ali onda je bilo “jednom naučeno-zauvek upamćeno”. Nekako mi je prirodno da nešto što se dešava pre časa zovemo PREČAS. Ja tako ☆☆☆

  Одговорите на овај коментар
 3. јун 04, 00:16 #3 Maja

  I meni je logičan nastavak gubljenje suglasnika t ispred slivenog č (slivenog od t + š), mada sam dobro upamtila da se, kako kažu, ispravno piše pretčas, a ne prečas. Volela bih da mi neko objasni zašto je to tako. Zašto se u reči prečas ne čuva značenje reči?

  Одговорите на овај коментар
 4. јун 04, 10:38 #4 Тања

  “Правопис српскога језика” Матице српске 2013.год.каже ПРЕТЧАС!

  Одговорите на овај коментар
 5. јун 04, 23:14 #5 Ranka

  Prefiks je PRE (vremenska odrednica), a ne PRED (prostorna odrednica). Prema tome, ja koristim samo PREČAS. Ali, ko mene pita!?

  Одговорите на овај коментар
 6. јун 11, 09:33 #6 Drago

  И ми смо говорили “на пречасу”, а не “на претчасу”, што је и помало тешко изговорити.

  Одговорите на овај коментар
 7. септембар 22, 16:39 #7 Natada

  Pritom su na kraju teksta napisali “Je l’ ” odvojeno a da pritom nema znacenje “jeste li” nego “da li” sto znaci da se pise “jel'”… al opet sta ja znam. A i taj pravopis se menja svake godine. Nije isto kao kad sam ja ucila pre 30 godina da je “prečas”. Ostalo ne bih ni umela da izgovorim a cini mi se da kod nas jos uvek vazi “pisi kao sto govoris”

  Одговорите на овај коментар
 8. септембар 22, 21:16 #8 Svitac

  Rečce NE i LI UVEK su se pisale odvojeno od ostalih reči. Taj deo pravopisa se NIKADA nije menjao.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.