Predstavljen projekat za povećanje pristupa kvalitetnom predškolskom obrazovanju

mart 15 14:55 2018

Cilj projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji je predstavljen danas u Beogradu je povećanje pristupa kvalitetnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju za svako dete, a posebno za decu iz socijalno ugroženih sredina.

Projekat, vredan 47 miliona evra podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada i na taj način otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama. Projekat će doprineti i unapređenju profesionalnih kapaciteta vaspitača i unapređenju planova i programa i obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz grantove za najmanje 30 opština.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je danas da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, dobru i kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal.

Delatnost predškolskih ustanova u Srbiji godinama je razvijana kao multifunkcionalna i danas možemo biti ponosni što integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno – zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, funkciju pripreme za polazak u školu i celoživotno učenje, podršku vaspitnoj funkciji porodice, naveo je ministar.

On je ocenio da je obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i dalje znatno ispod proseka zemalja Evropske unije, kao i da je obuhvat posebno nizak kada su u pitanju deca iz osetljivih grupa.

Ministarstvo prepoznaje značaj vaspitanja i obrazovanja na ranim uzrastima i radi paralelno na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, kazao je Šarčević i dodao da je za ostvarivanje tih ciljeva postavljen dobar zakonski okvir.

On je rekao da je za  unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja potrebno još mnogo uraditi i da je predškolsko vaspitanje u fokusu Ministarstva i Vlade Srbije.

Samo zajedničkim posvećenim radom možemo doprineti razvoju sistema predškolskog vaspitanja u Srbiji, kazao je Šarčević.

On je kazao i da je ovo najveći i najkompleksniji projekat posvećen predškolskom vaspitanju i obrazovanju i da predstavlja veliki izazov i šansu za sve koji su zainteresovani i odgovorni za unapređivanje podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je, osim, stvaranja novih kapaciteta za predškolski sistem cilj projekta i razvoj kvalitetnih vaspitača koji će biti posvećeni deci.

Predškolski sistem treba da prevaziđe jaz nastao urušavanjem klasične šire porodice. Mi stvari menjamo od početka. Verujem da će nam se u budućnosti u ovom projektu pridružiti i mnogi drugi investitori, naveo je on.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva podsetio je da je ulaganje u obrazovanje, naročito u rani razvoj najbolja investicija. Kako je rekao, ovaj projekat doneće benefite velikom broju dece, naročito deci iz osetljivih grupa.

U Srbiji je svako drugo dete obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem. Upisne stope se u većini država članica EU kreću između 85 i 100 procenata. U Srbiji je više od 80 procenata dece iz dobrostojećih porodica upisano u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u poređenju sa manje od 10 procenata dece iz najsiromašnijih porodica. Obuhvat romske dece u proseku iznosi samo 6 procenata. Projekat ima za cilj da učini pristup ranom obrazovanju u Srbiji ravnopravnijim.

Projekat je rađen pod rukovodstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, arealizuje se uz pomoć zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Izvor: Ministarstvo prosvete

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

 1. mart 15, 18:12 #1 Milica

  Super! To znači da ćemo da vidimo manji broj dece u vaspitnim grupama, više vaspitača, stručnih saradnika (psihologa, pedagoga, logopeda) da će svaka predškolska ustanova da ima na raspolaganju pedagoške asisistente u onom broju koliko je i dece sa smetnjama u razvoju… to je baš lepo! Hvala puno Ministri! To znači da će svi zaposleni u predškolskim ustanovama na nivou Srbije, da imaju iste plate, a ne da u Beogradu imaju veće plate u odnosu na ostali deo Srbije…
  Jedino tako ja vidim unapređenje i povećavanje kvaliteta predškolskih ustanova!

  Odgovorite na ovaj komentar
  • mart 15, 18:26 Dostana

   Pa da…. Ali to tek onda kada, sem Beograda, još neko bude bitan. U Srbiji je samo Beograd taj gde se ljudi hrane, greju, putuju, školuju decu. Ostatak Srbije ne postoji. Sem onda kada se, na bilo koji način, ubira harač.
   A vaspitačima dodajte još po koju birokratsku glupost, mogu oni to, a smanjite platu i ne priznajte školovanje koje imaju. Tako je dobro, oni ionako nikad ne štrajkuju i ne bune se.

   Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.