Преношење речи у нови ред

септембар 13 12:57 2014

Често сам у прилици да код својих ученика видим једну занимљиву појаву. Приликом писања састава, најчешће ђаци прибегавају једном необичном решењу. Реч ,која не може да стане на крају реда, целу пребацују у наредни ред. Тако се, и на први поглед , у њиховим свескама на десној страни листа могу приметити „мале празнине“, које нису биле довољно простране да се у њих смести замишљена реч.

Ученик ће се пре одлучити да целу реч пренесе у наредни ред, него да је подели на слог и тако пренесе. Можда је разлог за ово процена ђака да је реч толико важна, да би овим дељењем изгубила на својој снази и значењу. А можда су и произвођачи свесака погрешили у димензијама истих, јер се готово увек деси да нам недостаје бар још који центиметар листа да се смести наша реч 🙂.Ооооо, невоље!

Па, док произвођачи не буду производили свеске бар од једног метра или неке „пaмeтне свеске“ које би се саме шириле када би нам понестало места за писање, ево шта би сви требало да знамо како да правилно и исправно преносимо речи у наредни ред.

Без бриге, уопште није тешко.

Када пишеш неки састав и дођеш у ситуацију да мораш да поделиш реч и један њен део пренесеш у нови ред, то увек чиниш на граници слога.

Тамо где реч прекидаш на крају реда обележааш цртицом (-).

Да би све било јасније ево неколико примера.

Рецимо да си писао неки састав и да си у реченици употребио реч породилиште, која није могла да стане на крају реда, овако би је могао пренети у наредни ред.

cool-cartoon-6420820

по-                          поро-                породи-             породили-

родилиште             дилиште         лиште                ште

Овако би могао да пренесеш реч учионица.

у-                           учи-                            учио-                учиони-

чионица               оница                          ница                   ца

РЕЧ НА КРАЈУ РЕДА СЕ ДЕЛИ НА ГРАНИЦИ СЛОГА.

Погледај сад овај пример, ради се о речи котао.

Ова реч се може пренети само на овај начин.

ко-

тао

Ово би било НЕИСПРАВНО

кота-

о

 СЛОГ ОД ЈЕДНОГ ГЛАСА НИКАДА НЕ  ПРЕНОСИМО У  НОВИ РЕД.                                         

Сигурно си се запитао ЗАШТО?

Одговор је у ствари веома једноставан, а сигуран сам и да га знаш. Једно слово се никад не преноси у нови ред. То слово може увек да стане на место где би уписао цртицу.

Тако, када будеш писао не плаши се да речи преносиш у наредни ред. Не мораш више целе речи да преносиш. Твоји писани радови ће бити много лепши, без украсних „рупица“ на крају ретка.

 

vrednaolovka.wordpress.com

 1. фебруар 09, 13:03 #1 Suzana

  Ne mislite li da bi bilo lakse da ste jednostavno rekli>rec se deli tamo gde su suglasnici, osim kad su suglasnici vezani kao u primeru, kotao>. Puno ste pisali a nista rekli niste.

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 09, 15:49 #2 Nepoznati

  Ovaj vebsajt je totalno besmislen. Kada trazimo nesto o tome kako se razdvajaju reci na kraju reda trazimo praavila pomocu kojima cemo to uraditi a sve sto ste vi radili je podelili reci porodiliste i kotao sto bi i moj brat koji ide u 3 razred mogao da uradi. podela reci uz pravila postaje trivijalna a vi nam nista niste razjasnili .Nikome ne preporucujem ovaj GLUPI I NEUKU SAJT.

  Одговорите на овај коментар
 3. март 29, 15:35 #3 Jezik

  Svesaka??? Nedopustivo je da neko govori o jeziku i njegovim pravilima, a da pravi ovakve greške.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.