Прича о вредним пчелицама

август 17 20:58 2016

Издавачка кућа Пчелица позната је као један од водећих издавача књига за децу, али њени почеци су повезани пре свега са школом и образовном литературом.

Пре шеснаест година учитељи Маја Кораксић и Горан Марковић одлучили су да напишу радне свеске за ученике млађих разреда основне школе. Подстакнути чињеницом да је тада само државни издавач објављивао уџбенике и да није имало пуно додатне литературе у настави, Маја и Горан су почели да се баве ауторским радом. Прво су објављене радне свеске из математике, а затим су поменути вредни учитељи, спајајући на најбољи начин теорију и праксу, наставили да пишу различите радне листове и приручнике.

Позитивне реакције корисника подстакле су Мају и Горана да прошире тим бројним ауторима, углавном колегама из наставе, а у наредним годинама је Пчелица почела да се шири и изван образовне литературе, позиционирајући се на тржишту књига као квалитетан и свестран издавач литературе за децу.

Власник и генерални директор Пчелице, Горан Марковић, са носталгијом се сећа тих почетака:

– Били смо млади и пуни елана када смо стварали Пчелице, а мислим да смо Маја и ја сачували тај дух и сада. Вероватно нам је у томе највише помогао вишегодишњи контакт са децом у настави. Радне свеске смо назвали по паметним и вредним пчелицама са жељом да наши ђаци буду баш такви. Иако смо прве ауторске рукописе урадили крајем тмурних деведесетих година, у време када је школство, као и друге делатности, било у веома тешкој ситуацији, били смо оптимисти и веровали смо да ће наше радне свеске пронаћи пут до учитеља, родитеља, а пре свих – до ученика. Веома брзо, на основу позитивних реакција читалачке јавности, наше Пчелице су постале део наставног процеса у многим школама и веома драгоцен додатни радни материјал. Уследила су и одобрења Министарства просвете за коришћење у настави и Пчелице су наставиле свој лет у свету образовне литературе са добрим гласом да олакшавају увежбавање и проверу усвојености наставних садржаја и децу привлаче својим разноврсним и интересантним задацима, као и креативним, “учитељским” стилом писања.

Пут вредних пчелица није био лак, јер су се у међувремену често мењали наставни програми, закони, прописи, а тржиште књига се отворило и према новим уџбеницима и додатној литератури. Аутори Пчелица нису дозволили да се њихова ауторска проворођенчад размазе. Пчелице су дограђиване у складу са изменама наставних програма, дизајнерски кориговане према захтевима времена и савремених технологија, а најбољи показатељ њихове дугогодишње функционалости у пракси су задовољни учитељи и ученици који их годинама користе у раду.

– После толико година примене у пракси наших Пчелица, преко 350 реиздања радних свезака која се дистрибуирају, не само у Србији, већ и у Црној Гори и Босни и Херцеговини, па чак и у Македонији, с правом сматрамо да смо урадили нешто веома корисно за наше школство.

Пчелицама се и даље озбиљно бавимо, јер после свих искушења кроз која смо прошли, циљ нам је да оне трају и да помажу у раду новим генерацијама ученика, учиитеља и родитеља – констатује Марковић.

Додатна наставна средства, баш као и приручници, часописи и друга помоћна литература, у време свеопште беспарице, постала су финансијски терет за родитеље. Марковић је сигуран да чак и у таквим околностима родитељи знају да направе најбољи избор и одаберу додатну литературу која ће користити њиховој деци, у чему им стручним препорукама пуно могу помоћи учитељи. У складу са новим Законом о уџбеницима, а на основу конкурса Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Завод за унапређивање образовања и васпитања објавио је коначну листу одобрених додатних наставних средстава, наставних помагала, дидактичких средстава и дидактичких игровних средстава, где су се нашле и Пчелице. Тиме је отклоњена конфузија која се појавила у вези са коришћењем додатне литературе приликом избора уџбеника.

Додатна литература се апсолутно може користити и често је њена употреба изузетно драгоцена, али свакако не и обавезујућа. То никако не спречава родитеље и учитеље да, ако желе, могу користити Пчелице у раду.

– Закон је јасно дефинисао да додатно наставно средство доприноси остваривању циљева одређеног предмета, усклађено је са наставним програмом, прати уџбеник и користи се за савладавање, проверу и проширивање стечених знања, тако да је значај додатне литературе веома велики у настави.

Пчелица је данас израсла у угледног издавача. Добитник је бројних награда у земљи и региону за најбоље књиге и илустрације, као и признања за  допринос књижевности за децу и комплетну издавачку продукцију. Такав статус Пчелице сигурно обавезује ову вредну екипу која чини издавачки тим.

– Поред образовне литературе за предшколце и млађе основце за коју смо специјализовали, наш издавачки програм је испуњен различитом литературом за децу и младе, од тактилних и звучних књига за бебе, бојанки, сликовница, књига за почетно читање, енциклопедија, све до класичних и савремених дела књижевности за децу. У последње време трудимо се да наш издавачки програм представимо и иностраном тржишту и већ смо уступили права на објављивање наших књига издавачима из Чешке, Словачке, Исланда, Бугарске, Румуније, Словеније, Хрватске и других земаља – са поносом истиче директор ове издавачке куће.

За ову школску годину Пчелица је припредила редизајниране и реилустроване радне свеске које блистају у новом сјају, са циљем да деци у овом времену мултимедијалних средстава буду занимљиве и подстицајне за рад. И ове године је образовни програм редакције проширен новим наставним листовима, збиркама задатака, приручницима који ће бити представљени читаоцима на бројним сајмовима, предстојећим стручним скуповима учитеља и васпитача, а биће у понуди као додатна литература у школама и вртићима која је уврштена у Листу одобрених додатних наставних средстава Министарства просвете науке и технолошког развоја.

  1. септембар 19, 19:34 #1 ЈК

    Све похвале и велики поздрав за колегу и “школског друга” из Ивањице,
    И данас расту и уче генерације малих ђака из ових дивних Пчелица.Успех у даљем раду.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.