Приче о светоме Сави – три ризнице идеја за приредбе

јануар 10 21:55 2018

Када се приближи Савиндан, наставници и учитељи се ужурбано припремају за прославу. Распуст се тек завршио и остало је веома мало времена да се припреми нешто. А то нешто би дефинитивно требало да буде кратко, ефектно и оригинално. О светоме Сави су готово све приче испричане и веома је тешко пронаћи тему, драмски текст, дијалог или игроказ који већ није много пута искоришћен. Симеон Марковић, уредник Креативног центра, потрудио се да пронађе мудрости и приче о светоме Сави за које до сада можда нисте чули. Тако је настала књига Приче о светоме Сави. О светоме Сави, првом српском књижевнику, просветитељу и најумнијем учитељу, приповедају се легенде већ осам векова. У овој књизи, аутор Симеон Маринковић, идући трагом његових мудрости, нуди размишљања о неким битним животним поукама. 

Једна од прича која вам може послужити као инспирација за Савиндан је и ова.

Преузмите документ (PDF, Unknown)

Поред књиге прича о светоме Сави, ту је и збирка Дејана Алексића Игрокази за школске и остале приредбе, о којој смо раније већ писали. Ова збирка кратких драмских текстова намењена је водитељима драмских секција у школама, библиотекама, културним центрима и другим установама. Текстови су прилагођени педагошком позоришном раду с децом различитог узраста. Тематски су усклађени са сензибилитетом данашње деце. Једноставни су, духовити, забавни и често поучни.  

Да бисте комплетирали збирку и имало све што вам је потребно да наредних неколико година не морате да размишљате о игроказима и драмским текстовима за приредбе, ту је и књига Модра планина. Саставни део ове збирке луткарских текстова јесте и Позоришни речник. Он открива који су најпознатији типови лутака, представља све учеснике једне позоришне представе и прави је мали водич кроз свет позоришта и луткарства. 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.