Приватни вртићи као клубови за децу богатих

децембар 07 00:14 2016

СРБИЈА ДОМАЋИН КОНФЕРЕНЦИЈЕ СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА ИЗ 48 ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА

Иако је у Европи све више деце обухваћено предшколским образовањем, највећи проблеми са којима се суочавају васпитачи јесу смањени буџети за образовање и приватне установе којима је једини циљ профит

Мале плате у предшколским установама, велика разлика у зарадама између запослених у вртићима и онима у основним и средњим школама, рад у лошим условима и са великим групама деце, слаба комуникација са просветним властима и буџет, поплава приватних вртића чији је основни циљ профит – заједнички су проблеми васпитача свуда, из Казахстана, Енглеске, Литваније, Бугарске, Норвешке, Француске…

vrtt

Оно што смо мислили да су само „српске бољке”, показало се да мучи и представнике 131 синдиката образовања из 48 земаља, окупљених у Београду на Европској конференцији синдиката (ETUCE). Домаћин четвородневног скупа је Синдикат образовања Србије (СОС), наш најстарији и највећи просветни синдикат.

– ETUCE представља више од 11 милиона наставника и наставног особља у Европи, од предшколског до високог образовања и истраживања. Синдикат образовања Србије је члан Европске интернационалне образовања од 1993, а ова регионална конференција се први пут организује у Београду – каже за наш лист Валентина Илић, председница СОС.

Дан пре свечаног отварања, одржано је неколико радионица. Наставници из Европе дискутовали су на тему предшколског и високог образовања, континуираног професионалног образовања, потом миграција, стању у синдикалном покрету у европским земљама и начину да се побољшају услови за наставничку професију у времену економске кризе, слабљења инвестиција у образовање и слабљења социјалног дијалога

Како се чуло, синдикати су суочени са оклевањем или изостанком воље просветних власти да се води социјални дијалог на теме националне реформе образовања, радних услова и професионалних потребама наставника. Забрињавајући је и тренд раста професионалних удружења и невладиних организација које тврде да представљају наставнике, а уважени су социјални партнери многих влада.

„Смањење буџета за образовање је смањило плате, пензије, радне услове и сигурност посла наставника”, речено је на скупу у Центру Сава.

У земљама Источне Европе се приватни вртићи претварају у „клубове за децу богатих”. Делегат из Енглеске и Велса је такође рекла да квалитет образовања пада јер држава не улаже довољно, а у Данској на тржиште уђу и велике компаније, са својим уџбеницима и наставним средствима, што може да буде добро, уколико се иза тога не крије трка за профитом. У Норвешкој је, чуло се, комерцијализација прети квалитету образовања, постоје приватни вртићи, остварује се велики профит, а деца из сиромашнијих слојева и са посебним потребама углавном су у државним установама.

Наставници из Литваније су рекли да раде у групама препуним деце, да директори одлучују о свему и да од њихове воље зависи и расположење у вртићу, да у предшколским установама нема довољно места, као и да мушкарци не желе да иду на наставничке факултете јер су плате невелике, чак и у школама. У Казахстану су такође проблем мале плате, недостају васпитачи, али је овде синдикат успео после осам година борбе да се у 2016. години повећају плате за 29 одсто, што је нажалост, инфлација брзо појела.

У Француској је систем предшколског образовања добро постављен, па јасле, рецимо, оснивају општине, али и компаније, обухват деце је 98 одсто и све је бесплатно.

– Ми у Данској приступамо тако да је за децу пре првог разреда најважније учење кроз игру и то би требало да буде приступим у свим земљама, а не само у Европи. Ми не желимо да вртић личи на школу, већ да се деца кроз игру и забаву упознају са светом и животом – рекао је Стиг Лунд, из данског синдиката предшколског образовања.

Већина делегата је истакла да је неопходно да се мења слика о наставничкој професији, не само кад је у питању враћање угледа, већ и због чињенице и да мушкарци не желе да се баве овим послом.

 

Аутор: Сандра Гуцијан

Политика

Србија има велике амбиције да подигне ниво квалитета образовања и дугорочно реши статус запослених у образовању кроз равноправно учешће на свим аспектима буџета, као и да нађемо начин за успешан социјални дијалог, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на отварању Европске конференције синдиката образовања.

Министар је нагласио да Србија има талентоване ђаке и сјајне наставнике, тако да ће рад и на њиховој бољој мотивацији и стандарду, као и на квалитетној обуци, за њега представљати најбитније циљеве.

„Не бавим се политиком, него са колегама из образовања и владе могу да нађем прави пут да направимо прво стабилан систем, на који можемо да надградимо све елементе квалитетног образовања”, нагласио је министар, додајући да управо највише жели да поправи и „подигне” основно и средње образовање.

Танјуг

 

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.