Проф. Чупић о учитељима и стању у друштву

април 07 11:11 2017

Проф. др Чедомир Чупић, редовни професор Факултета политичких наука у Београду, одржао је недавно предавање “Политика и неморал” на Факултету педагошких наука у Јагодини и том приликом изјавио:

– Учитељи имају најважнију мисију; свети позив, поред лекара који нас лече и судија који нас штите од неправде, али изгледа да нема места за такву мисију у овом друштву које даје приоритет другим стварима, у којем разни махери и политичка “чудовишта” узимају новац и поткрадају државу, а појединци са лажним и купљеним дипломама заузимају места која не заслужују.

Професор Чупић је говорећи о одређењу политике и њеном односу према категоријама морала, неморала и аморала, истакао да су у средишту савремене политике моћ и интерес, те да је зато политика најчешће и одвојена од морала који почива на вредностима истине, правде, општег добра, солидарности итд.

Прочитајте и: Чедомир Чупић: У моје време, учитељи и професори су били права господа

– Моћ води ка самовољи, а интереси воде ка голом прагматизму. То шкоди држави и друштву. Морал воде принципи и императиви за разлику од савремене политике. Јавно добро је, међутим, задатак и обавеза и зато је кључ у законској регулативи, развијању контролних механизама власти и расподели моћи, а то показују и ови избори.

Више на: Данас

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.