Професори физичког не дају час

новембар 06 20:18 2016

Након најаве да ће изабрани спорт бити замењен краћим спортским активностима

Идеја да се уместо трећег часа физичког васпитања – изабраног спорта уведу краће физичке активности, за које ће на недељном нивоу бити одвојен укупно један и по час, изазвала је незадовољство међу наставницима физичког васпитања.
deca-i-sport

Огласили су се и представници Српског савеза професора физичког васпитања и спорта који сматрају да је “одузимање једног часа физичког васпитања директан атак на способности и здравље наше деце и омладине”.

Они се у писму, упућеном на адресе премијера Србије, Министарства просвете, Националног просветног савета и Одбора за образовање Скупштине Србије, противе иницијативи да се један час изабраног спорта у недељном распореду додели информатици и указују да модел свакодневног вежбања, три пута по пола школског часа, није добро решење.

Представници струковних удружења наставника физичког васпитања и просветна власт се слажу да обавезан изборни предмет – изабрани спорт треба трансформисати, али не и како да се то изведе у пракси. Како је Данас писао, Удружење педагога физичке културе још раније је поднело иницијативу да се изабрани спорт и физичко васпитање обједине у један предмет (чиме би деца имала три обавезна часа физичког) и да се уз то уведу обавезне школске спортске секције као ваннаставна активност, за коју би била резервисана два часа недељно. Овај предлог подржава Српски савез професора физичког васпитања и спорта. С друге стране, идеја Министарства просвете је да се изабрани спорт трансформише, али тако што би тај час формално био укинут у распореду (чиме се у смислу прописаног недељног оптерећења отвара простор за један час информатике), а уместо њега уведене краће физичке активности, у данима када нема редовне наставе физичког.

– Такав модел спортских активности нема упориште са организацијског, дидактичко-методичког и здравственог аспекта наставе физичког васпитања и нема никакве везе са едукацијом ученика, нити се иједна физичка активност у предложеном трајању може назвати спортом. Овакав вид вежбања није усклађен са савременим потребама деце и омладине. Питање је где ће се деца припремити за тај такозвани час (где ће се пресвући, умити, опрати руке… ). Чини нам се да је предлагач, поред осталог, заборавио на здравствено-хигијенски значај физичког васпитања. Време вежбања на часу физичког који траје 45 минута задовољава педагошки и “тренажни” минимум неопходан да би физичко вежбање остварило позитиван ефекат на организам ученика, наводи се у писму Српског савеза професора физичког васпитања и спорта.

Тај савез подсећа да је Национални просветни савет још 2013. усвојио мере за унапређење наставе физичког васпитања, које обухватају све нивое образовања, од основног до универзитетског, и у којем се истиче неопходност системског физичког вежбања деце предшколског узраста. Међутим, према сазнањима нашег листа, ове мере до данас нису примењене у пракси.
О овим проблемима представници струковних удружења наставника физичког требало би у четвртак да разговарају са челницима Министарства просвете.

Подршка
– Подржавамо предлог министра просвете да спортски дан буде део школског календара. Закон о основној школи предвиђа обавезну недељу школског спорта, у оквиру које предлог министра може бити реализован. Такође, на основу Закона о спорту свака локална самоуправа од буџета намењеног спорту, у обавези је да издваја 20 одсто за школски спорт. Предлажемо да се средствима тог фонда реализује спортски дан у оквиру недеље школског спорта, наведено је у допису Српског савеза професора физичког васпитања и спорта.

 

Пише: В. Андрић

Извор: Данас

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.