Просветари немају довољно ауторитета ни да сами закључе оцену

јул 16 14:43 2014

Револтирани сталним поклањањем оцена „нечијој деци“, запослени у гимназији „Врњачка Бања“ фотографисали су једну незаконито преправљену оцену на крају другог полугодишта. На слици се види да је првобитно закључена јединица невешто преправљена у двојку иако је ученица из тог предмета имала само кечеве.
kec
ПРОТЕКЦИЈА – То није смело да се коментарише јер је ученица блиска особи која је на високом положају у Врњачкој Бањи и чије је занимање везано за просвету. Нама је више доста да ћутимо. Како да просветари врате углед ако немају довољно ауторитета ни да сами закључе оцену – причају огорчени наставници из Врњачке Бање.

Спорна оцена преправљена је на седници наставничког већа ове гимназије. Након бурне расправе, једна од наставница узела је хемијску оловку и закључену јединицу невешто преправила у двојку. Тај потез је, како сазнајемо, нарочито погодио предметног наставника, који је целе године узалуд покушавао да натера девојчицу да учи, али је она из тог предмета ређала само кечеве.

Запослени у гимназији одмах су поднели пријаву Републичкој просветној инспекцији. Међутим, у инспекцији кажу да пријаву нису примили, али да ће свакако испитати случај.

– У случају уочавања пропуста, предмет се прослеђује полицији и надлежним органима, који утврђују да ли се ради о фалсификату – одговарају за „24 сата“ у Републичкој просветној инспекцији.

И поред овог одговора, редакција „24 сата“ решила је да провери да ли је локални инспектор Родољуб Петровић, задужен за Рашки округ, можда чуо за тај случај. Петровић нам се прво љубазно јавио и објаснио да је тренутно у Краљеву, а на наш предлог да му испричамо о случају у гимназији „Врњачка Бања“, бесно је одговорио:

– Знам ја добро о чему се ради и не могу да причам о томе – рекао је и залупио нам слушалицу.

Покушали смо да дођемо и до директора школе, мр Славољуба Сарића, али и поред бројних порука које смо оставили, он се није јавио.

„Оцене преправљају у свакој школи“
ПИЈАЦЕ – Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да се оцене поклањају и преправљају у свакој школи. „На крају другог полугодишта, школе постају пијаце, на којима се тргује оценама. Родитељи долазе и врше притисак на наставнике, а то често чине и директори школа којима је у интересу да што више ђака положи разред. Нико не контролише како се оцене деле“, прича Антић.

Извор: www.24sata.rs

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.