Просветa у осмом платном разреду – мања плата од јануара 2019?

април 25 13:55 2018

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије протестовали су данас испред зграде Владе Србије у Београду тражећи увођење јединствених платних разреда у читавој јавној управи.

Демонстранти су носили заставе синдиката, Србије и транспарент на коме је писало: “Одбрана професије наставника”.

Председница тог синдиката Јасна Јанковић је рекла да је добила информацију да се увелико ради на стварању платних разреда и да ће, како се очекује, просветари бити у осмом платном разреду.

“То практично значи да ће од јануара 2019. запослени у просвети имати мање плате него данас, а мања примања ће имати и они који оду у пензију”, оценила је Јанковић.

Према Јанковић, систем платних разреда који прави Влада Србије је дискриминаторски према запосленима у просвети, здравству и социјалним службама.

Она је истакла и да актуелна влада не признаје и не примењује споразум који су синдикати просвете са тадашњом Владом Србије потписали пре три године.

“Образложење за такво поступање владе је да је тај споразум потписала претходна власт”, додала је Јанковић, која је поручила да ће просветари наставити да се боре за своја права.

Унија тражи и да се запосленима у просвети исплате и четири Светосавске награде, као и да се исплате дуговања запосленима који су уносили податке у базу података Доситеј.

У школама чланицама тог синдиката данас није било прекида наставе, ни скраћења часова.

Након протеста испред Владе Србије чланови Уније прошетали су до Министарства просвете.

Током протеста био је заустављен саобраћај у Немањиној улици, док се у Улици кнеза Милоша отежано кретао.

БРНАБИЋ: ПРОСВЕТА И ДАЉЕ ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће просвета и даље бити приоритет Владе Србије.

“Ми смо указали у годинама иза нас да је просвета апсолутни приотритет. У мом еспозеу и свему што смо радили недвосмислено је јасно да су просвета и образовање приоритети”, казала је Брнабић новинарима.

На питање о данашњем протесту наставника испред Владе Србије и њиховом захтеву за повећање плата у овој години, два пута по десет одсто, казала је да је просвета од 2014. када су уведене мере фискалне консиолидације, имала највеће повећање плата, укупно око 20 одсто.

“Ми ћемо наставити тим путем. Просвета ће наставити да буде приоритет. Било би неозбилно да у овом теренутку причамо о процентима”, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је важно да се иде даље у реформи система плата и да се људи награђују по квалитету посла који обављају, као и учинку.

“То је реформа од које нећемо одустати”, рекла је Брнабић.

Извор: РТВ

  Categories:
 1. април 25, 14:11 #1 Božović Vladan

  Kada ih tuži strana firma koja je napravila ugovor sa prethodnom vladom, ne govore kako je taj ugovor napravila prethodna vlada, nego kao bele lale plaćaju zateznu kamatu i ostatak duga.
  Jedino se nad prosvetom iživljavaju, jer prosvetne radnike, bukvalno, nema ko da štiti, od bezobzirne vlade, i još bezobzirnijeg predsednika države.

  Одговорите на овај коментар
 2. април 26, 10:50 #2 AA

  Da ovu vlast zanima prosveta i obrazovanje uopšte, ne bi imali toliko neznalica i bahatih u svojim redovima i ne bi veliki broj mladih videvši sve to odlazio iz ove degradirane zemlje.

  Одговорите на овај коментар
 3. април 26, 11:52 #3 Božović Vladan

  U normalnim zemljama vlada je izvršni deo države. U ovoj banana državici predsednik je “država, to sam ja”. Prosvetarima se crno piše. U drugim zemljama prosvetari su srednja klasa društva, a ovde su niža kasta, a ako se usvoji ovaj sramni predlog platnih razreda, bićemo u najnižim slojevima društva gde se nalaze beskućnici, koji kopaju po kontejnerima………ej, sa visokom stručnom spremom.
  Nijedna druga delatnost se ne buni jer su njihovi visokoobrazovani kadrovi stavljeni u u prvih pet platnih razreda, a prosvetarska beda, u osmi, svaka čast ” državo, to sam ja”.

  Одговорите на овај коментар
 4. април 26, 23:22 #4 Ljilja

  Sramota je da oni ljudi koji generacijski primaju socijalnu pomoć zajedno sa decijim dodatkom, besplatnim udzbenicima, uzinom i drugim privilegijama imaju primanja skoro kao prosvetari. Mozda je bolje da primamo soc.pomoc nego platu i da ucimo nasu decu da budu neradnici? Izgleda da se to ceni

  Одговорите на овај коментар
 5. април 26, 23:25 #5 "Srna"

  Veoma mi je žao što sam prosvetni radnik. Imam 58 godine i zbog novog zakona ne mogu u penziju. A osećam da mi je vreme. Uprkos svemu tu su:edukacije,seminari,stručna usavršavanja,portfolija,samovrednovanja,timovi,prava dece…..i još mnogo toga. Nažalost zbog svega nabrojanog treba naci vremena,strpljenja i snage za direktan rad sa decom. Gubitak pažnje i nezainteresovanost kod dece je sve prisutnija. I na sve ovo nam smanjite platu!!! Zaista mi je žao se ovo dešava!!!

  Одговорите на овај коментар
 6. април 28, 15:31 #6 B

  OSMI RAZRED? DA NEĆEMO MOŽDA I “MALU MATURU” DA POLAŽEMO?

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.