Prvi znaci zaostajanja u razvoju deteta

oktobar 21 12:12 2017

Gledajući tuđu decu kako skaču po kući, sede na stolu, lome cveće, vade stvari iz fioka i frižidera i “dube na glavi”, većina ljudi, onih koji još nisu postali roditelji, pomisli: “Da je moje, ne bi to bilo tako!”.
Pedijatar Lolić: “Ne padajte” na svaki plač deteta


Ipak, priča se potpuno menja kada u njihov dom stigne poklon s neba, mali, bezbrižan, sladak i sasvim bezopasan, sve dok ne propuzi, prohoda i počne da plače za svaku sitnicu, baca se po podu, čupa kosu i vrišti jer mu roditelji ne daju da postane bezobrazan i nevaspitan.

Da je to jedan od velikih izazova roditeljstva ističe i Branislav Lolić, banjalučki pedijatar. Otkriva i savetuje na šta još roditelji treba da obrate pažnju i kako da sebi i svom detetu poboljšaju život.

PRVI ZNACI ZAOSTAJANjA U RAZVOJU
Tokom druge, treće ili četvrte nedelje života treba pratiti znakove koji mogu ukazati na moguće zaostajanje u razvoju bebe. Ako slabo sisa i sporo jede, ne trepće pod jakim svetlom i ne prati predmet u blizini koji se pomera s jedne na drugu stranu, to nije dobar znak. Isto tako, ako retko pomera ruke i noge i deluje ukočeno, ako se njeni ekstremiteti čine labavim i mlitavim i ako ne reaguje na jake zvukove, potrebno je obratiti se lekaru radi dobre procene.

TRAJANjE PODOJA
Podoj u prosjeku traje od deset do 30 minuta na svakoj dojci. Dužinu svakog podoja određuje dojenče. Kada ispusti dojku treba mu ponuditi drugu, ako želi, i tako neizmenično sve dok ne bude želelo da sisa. Svaka majka sa svojom bebom ima sopstvenu šemu dojenja. Ograničavanje dužine i definisanje tačnog vremena podoja nije dobro, a bebi problem može predstavljati i loša higijena bradavica, kao i upotreba krema i losiona za bradavice.

NAJVEĆE RODITELjSKE GREŠKE
Odmalena detetu ništa ne odbijajte. Pružajte mu sve što traži, naročito kada se inati i plače. Tako će odrastati u uverenju da mu drugi sve duguju i da ima pravo na sve. Uvek ga branite pred učiteljima i komšijama. Izvređajte one koji vam prijateljski i iz dobre namjere pomenu nešto u vezi sa vašim detetom. Kada počne da psuje, vi mu se smejte. Tako ćete mu dati povoda da misli da je pametno. Sakupljajte iza njega sve što baci unaokolo. Tako će poverovati da je majka njegova robinja i da su za sve odgovorni drugi. Roditelji, međusobno se svađajte, psujte i vređajte pred njim bez ustezanja. Kasnije kada bude u braku biće mu poptuno prirodno da se ponaša isto tako.
Nemojte mu pružiti nikakvo duhovno vaspitanje. Ismevajte pred njim veru, crkvu i sveštenike i one koji ih slede. Kad odraste, samo će odabrati.

Naravno, ovi saveti su ironični. Roditelji treba da rade upravo suprotno. Ne treba da budu suviše popustljivi, ali moraju paziti i na svoje postupke, kako bi kod dece razvili pozitivne crte ličnosti.

PLAČ
Kontrolisani plač znači da bebu, koja je spremna za spavanje, treba smestiti u krevet i izaći iz sobe. Ostavite je da plače svako veče sve duže i duže. Stručnjaci smatraju da ne treba da je dodirujete, jer time povećavate njeno uvjerenje da ćete je uzeti u naručje pa joj je teže da se smiri. Kontrolisano plakanje ne treba primenjivati ako beba ima manje od pola godine, jer se tek u tom periodu može očekivati da prespava celu noć. Zato, okupajte bebu, nahranite je, pomazite i recite laku noć. Izađite iz sobe i pustite je da plače pet minuta. Tada uđite, šapnite joj nešto lepo i izađite. Sačekajte deset minuta, pa opet uđite, a zatim proveravajte na svakih 15. Prve noći će plakati više, ali već svake naredne sve manje i posle neđelju dana većina beba nauči da zaspi sama.

PODSTICANjE GOVORA
Mnogo razgovora i slušanja najbolji je način da pomognete bebinom jezičkom razvoju. Zato govorite direktno bebi, koristite ključne prepoznatljive reči da bi beba mogla učiti i uočiti da se ključne reči stalno iznova javljaju u različitim rečenicama. Bebino ime je jedna od ključnih prepoznatljivih reči. Govorite bebi o stvarima koje je okružuju, kako bi mogla povezati predmet i reč. Koristite mnogo pokreta i izraza lica. Imajte razumevanja za svoje dete. Ono ne može istog trenutka izgovoriti željenu reč jer ta sposobnost nije još do kraja razvijena. Njena reč je ono najbolje što u tom trenutku može da ponudi pa budite zadovoljni onim što čujete.

Autor: Nezavisne Novine

  Categories:
napišite komentar

1 komentar

  1. oktobar 22, 19:40 #1 Žaklina

    I šta smo zaključili iz teksta? Koji su znaci zaostajanja u razvoju?

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.