Први знаци заостајања у развоју детета

октобар 21 12:12 2017

Гледајући туђу децу како скачу по кући, седе на столу, ломе цвеће, ваде ствари из фиока и фрижидера и “дубе на глави”, већина људи, оних који још нису постали родитељи, помисли: “Да је моје, не би то било тако!”.
Педијатар Лолић: “Не падајте” на сваки плач детета


Ипак, прича се потпуно мења када у њихов дом стигне поклон с неба, мали, безбрижан, сладак и сасвим безопасан, све док не пропузи, прохода и почне да плаче за сваку ситницу, баца се по поду, чупа косу и вришти јер му родитељи не дају да постане безобразан и неваспитан.

Да је то један од великих изазова родитељства истиче и Бранислав Лолић, бањалучки педијатар. Открива и саветује на шта још родитељи треба да обрате пажњу и како да себи и свом детету побољшају живот.

ПРВИ ЗНАЦИ ЗАОСТАЈАЊА У РАЗВОЈУ
Током друге, треће или четврте недеље живота треба пратити знакове који могу указати на могуће заостајање у развоју бебе. Ако слабо сиса и споро једе, не трепће под јаким светлом и не прати предмет у близини који се помера с једне на другу страну, то није добар знак. Исто тако, ако ретко помера руке и ноге и делује укочено, ако се њени екстремитети чине лабавим и млитавим и ако не реагује на јаке звукове, потребно је обратити се лекару ради добре процене.

ТРАЈАЊЕ ПОДОЈА
Подој у просјеку траје од десет до 30 минута на свакој дојци. Дужину сваког подоја одређује дојенче. Kада испусти дојку треба му понудити другу, ако жели, и тако неизменично све док не буде желело да сиса. Свака мајка са својом бебом има сопствену шему дојења. Ограничавање дужине и дефинисање тачног времена подоја није добро, а беби проблем може представљати и лоша хигијена брадавица, као и употреба крема и лосиона за брадавице.

НАЈВЕЋЕ РОДИТЕЉСKЕ ГРЕШKЕ
Одмалена детету ништа не одбијајте. Пружајте му све што тражи, нарочито када се инати и плаче. Тако ће одрастати у уверењу да му други све дугују и да има право на све. Увек га браните пред учитељима и комшијама. Извређајте оне који вам пријатељски и из добре намјере помену нешто у вези са вашим дететом. Kада почне да псује, ви му се смејте. Тако ћете му дати повода да мисли да је паметно. Сакупљајте иза њега све што баци унаоколо. Тако ће поверовати да је мајка његова робиња и да су за све одговорни други. Родитељи, међусобно се свађајте, псујте и вређајте пред њим без устезања. Kасније када буде у браку биће му поптуно природно да се понаша исто тако.
Немојте му пружити никакво духовно васпитање. Исмевајте пред њим веру, цркву и свештенике и оне који их следе. Kад одрасте, само ће одабрати.

Наравно, ови савети су иронични. Родитељи треба да раде управо супротно. Не треба да буду сувише попустљиви, али морају пазити и на своје поступке, како би код деце развили позитивне црте личности.

ПЛАЧ
Kонтролисани плач значи да бебу, која је спремна за спавање, треба сместити у кревет и изаћи из собе. Оставите је да плаче свако вече све дуже и дуже. Стручњаци сматрају да не треба да је додирујете, јер тиме повећавате њено увјерење да ћете је узети у наручје па јој је теже да се смири. Kонтролисано плакање не треба примењивати ако беба има мање од пола године, јер се тек у том периоду може очекивати да преспава целу ноћ. Зато, окупајте бебу, нахраните је, помазите и реците лаку ноћ. Изађите из собе и пустите је да плаче пет минута. Тада уђите, шапните јој нешто лепо и изађите. Сачекајте десет минута, па опет уђите, а затим проверавајте на сваких 15. Прве ноћи ће плакати више, али већ сваке наредне све мање и после неђељу дана већина беба научи да заспи сама.

ПОДСТИЦАЊЕ ГОВОРА
Много разговора и слушања најбољи је начин да помогнете бебином језичком развоју. Зато говорите директно беби, користите кључне препознатљиве речи да би беба могла учити и уочити да се кључне речи стално изнова јављају у различитим реченицама. Бебино име је једна од кључних препознатљивих речи. Говорите беби о стварима које је окружују, како би могла повезати предмет и реч. Kористите много покрета и израза лица. Имајте разумевања за своје дете. Оно не може истог тренутка изговорити жељену реч јер та способност није још до краја развијена. Њена реч је оно најбоље што у том тренутку може да понуди па будите задовољни оним што чујете.

Аутор: Nezavisne Novine

  Categories:
  1. октобар 22, 19:40 #1 Žaklina

    I šta smo zaključili iz teksta? Koji su znaci zaostajanja u razvoju?

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.