Ратко Божовић: Неред у друштву, неред у медијима, доводе до нереда и у учионицама

децембар 29 12:02 2017

Психотерапеут Зоран Миливојевић сматра да је млада особа подложна утицајима па ће лако постати насилник ако се не спречи на време.

– Формира се личност, одмерава се ко је јачи, покушавају да наметну своја правила. Превенција је кључна и једина могућа као решење проблема.

– Закони се углавном доносе када се већ нешто деси. Самим тим, нећете жртву сачувати. У школама се укидају психолози и педагози. Нема довољно особља које може да се бави овим проблемом. Шта је један психолог на читаву школу која броји рецимо 500 ученика – пита се Миливојевић.

Он објашњава да младе треба емоционално описменити од најмлађих година. Морају се учити о томе шта је насиље.

– Уколико се буде радило, за неколико година доћи ће генерације које неће прибегавати насилном понашању – истиче за “Вести” Миливојевић.

Социолог Ратко Божовић сматра да је комплетно друштво проблем.

– Деца су само огледало онога што се око нас дешава. Они нам показују у каквом смо стању као друштво. Та деца која се сада означавају као кривци, од некога су научила моделе по којима се понашају, како код куће, тако и у школи. Медији су препуни насиља. Деца насиље у медијима виде као нешто обично, нешто што се свакодневно дешава, без оспоравања. Затим то прихватају некритички јер, још одрастају и само могу да прихвате и интерпретирају оно шта виде од родитеља, у школи, а највише на телевизији – каже Божовић.

Он објашњава да су случајеви бруталног злостављања о којима свакодневно читамо само последица.

– Неред у друштву, неред у медијима, неред у животима, доводе до нереда и у учионицама. Морамо да лечимо корене проблема, а не само последице – закључио је Божовић.

Извор: Вести онлајн

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.