Развијање логичког мишљења – занимљиви задаци

новембар 06 22:01 2014

На једном часу  Математике поменула сам реч комбиновати и једна ученица ме је питала шта то значи. Одговорила сам јој: „Замисли да вечерас идеш на рођенданску журку код другарице и да у свом гардероберу имаш две сукње и три мајице које можеш да обучеш. На колико различитих начина се можеш обући?“ И тако смо почели да правимо комбинације за рођенданску журку! Иначе, ово је један логичко комбинаторни задатак који може бити интересантан сваком ученику, нарочито девојчицама.

Припремила сам неколико примера задатака за развијање логичког мишљења код ученика првог разреда. Неке од њих пронашла сам у збирци Борисава Бајић

Преузмите документ (PDF, Unknown)

Преузмите документ (PDF, Unknown)

Преузмите документ (PDF, Unknown)

Дешифровање

Обогатите часове математике задацима у којима би ученици требало да  одгонетну сакривене цифре. Ево неколико примера које препоручује „Архимедес“

Преузмите документ (PDF, Unknown)

Преузмите документ (PDF, 11KB)

Преузмите документ (PDF, Unknown)

Извор: gaginaskolica.wordpress.com/category

  1. септембар 16, 21:28 #1 Нека мама

    Свакако, примери из живота су увек били најбољи начин да се деци приближи одређена област те да сагледају употребну вредност стицања школског знања. Ипак, не замерите али не могу да не примети да сте наведеним примером одабира гардеробе навели пример варијације (где нису сви елементи скупа обавезно укључени али је њихов поредак битан, тј. не може се сукња обући на место мајице) а не комбинације без понављања где би поредак, односно позиција сваког од одевних предмета била небитна.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.