Развој моторике код деце након 6. године живота

мај 16 22:20 2017

О развоју грубе моторике код деце раног и предшколског узраста можете прочитати на следећем линку.

Деца у предшколском узрасту развијају се јако брзо. До поласка у школу развој тече интезивно и у различитим правцима. У самом развоју моториĉких способности можемо уочити неравномерност и разноврсност. Према Пијажеу (за оптималан когнитивни развој деце, неопходно је да помоћу моторике (покретом) откривају своју околину. У периоду раног детињства, а и касније, деца већи део свог времена проводе у упознавању околине, а то чине моторичким активностима: на раном узрасту пузањем, а касније и ходањем, скакањем и трчањем.
Степен зрелости у фази фундаменталних (основних, елементарних) покрета јавља се на узрасту од 6-7 година, односно око поласка у школу. Овај период у смислу моторике карактеришу координисана и контролисана кретања. Важно је знати да деца често ову фазу достижу различитим темпом. У фази специјализованих покрета долази до значајних промена физичког изгледа, полног сазревања и стицања полног, телесног и персоналног идентитета, друштвених и моралних норми у понашању, осамостаљивања и преузимања одговорности, што све утиче на развој моторике. До овог узраста (до 8. године) није било веће разлике у моторичким способностима и вештинама између полова, али сада почињу да се јављају разлике због промена у физичком развоју. У овом периоду се развијају и различите физичке способности: снага, брзина, издржљивост, координација, флексибилност, прецизност, равнотежа,…

Kратка шема развоја моторике (оквирно):

7-9 година

Уживају у многим активностима и дуже се њима баве,
Воле да сликају и цртају,
Увежбавају научено да би били још успешнији,
Прескачу конопац,
Возе бицикл.

10-12 година

Покрети су грациознији,
Скачу, прескачу и тркају се,
Примењују научено, користе различите алате.

12 и више година

Воле компликованије и прецизније радње.

Што се више активно проводи време са дететом, то бољи ће бити његов моторички развој
и имаће већу мотивацију да се бавити спортом.

Извор: https://pitajtedefektologa.wordpress.com

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.