Развој вештине писања – када и како почети са учењем

децембар 05 23:32 2017

Најважнија ствар за родитеље коју би требало да запамте јесте да је писање у предшколском узрасту прилично неуредно. У овом периоду један од циљева учења јесте да дете разуме како да пише, односно касније и да чита, а све то да би успело да комуницира кроз речи и симболе.

Питања која можемо поставити како бисмо боље разумели дете (како предшколског тако и рано школског узраста) и развој његове вештине писања јесу:

Да ли изражава идеје и приче кроз слике?
Да ли користи оловку, бојице за цртање и писање?
Да ли зна да прекопира и нацарта линије и кругове односно симболе као што су “X” и “+”?
Да ли разуме функцију писања (да је оно помоћ у комуникацији)?
Kада почиње да се развија вештина писања?

Вештина писања почиње да се развија упоредо са цртањем, и дете на узрасту од 15 до 36 месеци старости ће проћи четири фазе цртања и писања. Увек би требало да имамо на уму да су те фазе и узраст наведени приближно. Свако дете се развија својим темпом, неко дете ће спорије, а неко брже савладати ове вештине. Уколико детету понудимо различита забавна искуства кроз игру, и напредак ће се приметити током времена.

1. фаза
15 – 30 месеци

Насумично шарање – Ово је период када се мала деца почињу да схватају да помоћу њихових покрета резултира линија, односно одређена шара.

2. фаза
24 – 36 месеци

Kонтролисано шарање – Kао дете развије бољу контролу над мишићима руке и прстију, шарање почиње да се мења постаје контролисано.

3. фаза
30 месеци – 3,5 година

Линије и облици – Деца у овој фази почињу да схватају писање и да је оно сачињено од линија, кривих и поновљених узорака. Она покушавају да имитирају ове елементе у свом писању.

4, фаза
3 – 5 година

Слова и речи – У овом узрасту деца почињу експериментисање са словима тако што пишу своја имена, пошто су им она најприближнија, њима су највише изложена (Робертсон, 2007).

Kако можемо подстицати развој вештине писања?

Омогућити детету приступ оловкама, бојицама и папирима, заједно са њим цртати и писати;
Цртеж кроз причу – заједно са дететом нацртајте одређене цртеже и испричајте причу;
Приближите детету речи, покажите да су оне део наше околине. Читајте 🙂
Покажите детету како да напише своје име, ово је предшколцима јако битно;
Правите слова од теста, пластелина и/или глине;
Направите сопствену сликовну азбуку, сецкајући различите слике из часописа и новина направите азбуку тако да свако слово означи једна слика;
Kао и увек учите кроз игру, прикажите добру слику детету, не истичите када нешто погрешно напише, већ кад напише исправно 🙂

Извор: pitajtedefektologa.wordpress.com

 

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.