Реаговање на Предлог закона о некажњавању деце

новембар 11 22:38 2014

 

И шта онда? Донеће се закон а казне ће бити другачије и још суровије по васпитање детета. Пошто родитељ не сме да пипне дете онда ће казне бити разне забране, отуђивање од детета, итд.

6ko-je-gazda-u-vasoj-kuci
Ако је дете покушало да гурне прстиће у утичницу а родитељ га је лупио по гузи да то никада не уради (усађивање Павловљевог рефлекса у вези речене радње) родитељ ће бити кажњен јер ако гледа неко са стране то је сурово и брутално.
Неки родитељ ће разговарати са дететом у вези реченог, дете неће схватити о чему је реч (што млађе дете то је компликованије објаснити неке ствари) па ће дете гурнути прстиће у утичницу када родитељи нису ту и страдаће. Да ли ће родитељ бити крив зато што није предузео све неопходне мере заштите (а то није увек могуће) или законодавац који је ускратио могућност да се спречи овакво понашање стварањем условног рефлекса да се прсти не гурају у И шта онда? Донеће се закон а казне ће бити другачије и још суровије по васпитање детета. Пошто родитељ не сме да пипне дете онда ће казне бити разне забране, отуђивање од детета, итд.
Ако је дете покушало да гурне прстиће у утичницу а родитељ га је лупио по гузи да то никада не уради (усађивање Павловљевог рефлекса у вези речене радње) родитељ ће бити кажњен јер ако гледа неко са стране то је сурово и брутално.
Неки родитељ ће разговарати са дететом у вези реченог, дете неће схватити о чему је реч (што млађе дете то је компликованије објаснити неке ствари) па ће дете гурнути прстиће у утичницу када родитељи нису ту и страдаће. Да ли ће родитељ бити крив зато што није предузео све неопходне мере заштите (а то није увек могуће) или законодавац који је ускратио могућност да се спречи овакво понашање стварањем условног рефлекса да се прсти не гурају у утичницу.
Мало се претерује овим нормативизмом као да родитељи рађају децу да би се на њима иживљавали.
Физичко кажњавање (у смислу усађивања рефлекса да је нешто апсолутно забрањено) је проверено средство за усађивање рефлекса на одређено понашање. У неким ситуацијама не помажу друга средства васпитања.
Сећам се једне своје грешке као дете кад сам добио 2 васпитна шамара. Није ми пало на памет да поново чачакам без знања оца у радионици. Млађи брат који није добио шамаре (био је љубимац па су га размазили) је остао са 2 скраћена прста јер је неопрезно руковао алатима (могао је и да погине).
И да не буде забуне. Ова законска обавеза ништа неће решити само ће насиље гурнути у дубоку илегалу са углавном фаталним последицама. Још горе. Имаћемо знатно већи број повређивања деце јер неће бити механизма да се предупреде (рефлексно) нека понашања.
Зар мислите да ће молба детету које тек учи појмове да се не игра струјом помоћи. Па дете у раном узрасту и не зна шта је то струја, не зна шта су то алати, оштрице, ножеви, итд.
Овим ГЗ сваки родитељ се сматра потенцијалним злочинцем и психопатом па се предвиђају санкције примерене томе. Порука је јасна “Не рађајте децу да не бисте ризиковали да будете сурово кажњени зато што из љубави према детету понекад примените старе методе васпитања”.
Овај ГЗ ће сигурно утицати на неке младе парове да немају деце.
Своје дете никад нисам ударио али сам свестан да сам пар пута погрешио што нисам. Када се дете повредило оно ми је рекло да сам ја крив јер му нисам ударио пар шамара када је први пут погрешило јер је сматрало да се шалим и да то што је радило није ништа лоше. После месец дана у гипсу оно је паметније, а и ја сам богме паметнији.

Гале

  Categories:
 1. новембар 12, 07:49 #1 Dijana

  Ne postoji ni jedan razlog da se djeca udaraju,lupaju im samare… Nisam za rigorozni zakon gdje posle jedne cuske oduzimaju djecu roditeljima, djeci je najbolje kod roditelja ali nisam ni za cuskanje, udaranje, lupanje samara… Stavi se zastita na uticnice, zalijepi jos dodatno selotejp kao ja :)) i bavi se djetetom, vaspitava, disciplinuje, kaznjava bez fizickog kaznjavanja, voli, mazi… Koliko puta treba dijete udariti da bi ono shvatilo da ne smije dirati uticnicu? Da li ce i posle toga dirati iz radoznalosti zasto sto mu branimo? Ako dijete zeli u radionicu ili otidjite s njim i pazite na svoje dijete da se ne povrijedi ili mu objasnite da je ljepse vani,idemo se igrati sa loptom, ti znas jako lijepo dodavati..pokazi mi..i dijete ce napustiti radionicu…

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 12, 18:02 #2 Nina

  Dijana, ima dece kojoj ne vredi pricati.

  Одговорите на овај коментар
 3. новембар 13, 07:04 #3 Dijana

  Samo vi razgovarajte sa svojom djecom, ne vidi se odmah efekat naravno, al s vremenom… Svako dijete je razlucito i samim tim pristup,metod je drugaciji, ali sa batinama,pruticem,cuskama….bez toga se svako dijete moze vaspitati.

  Одговорите на овај коментар
 4. новембар 13, 13:42 #4 Vaspitacica

  Nina, deci se ne prica, sa njima se razgovara.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.