Родитељи, ако дете не проговори до 12 месеци, немојте то отписивати на лењост или генетику

децембар 13 13:22 2016

Родитељи, ако дете не проговори до 12 месеци, немојте то отписивати на лењост или генетику, јер је врло могуће да се ради о кашњењу у раном развоју.
ttt

Лекари упозоравају на чињеницу да су многи родитељи склони да овакве ствари правдају полом детета (“дечаци касније проговарају”), генетиком (“и тата/мама су касније проговорили”) или лењошћу бебе, чиме одлажу одлазак код лекара, што може да има последице.

Како објашњава Ирена Корићанац, клинички психолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, постоје одређени стандарди и ниједно кашњење у развоју није нормално.

Она каже да лекари већ са 16 месеци очекују да дете користи четири или више речи, поред речи мама и тата.

– Важно је да речи користи у сврху комуникације, а не само да их понавља, да тражи воду, дозива неког итд. Дете треба да разуме и извршава једноставне наредбе попут “донеси мами јакну”. У узрасту од годину и по очекујемо да дете имитира одрасле и за њима понавља радње и просте реченице. Често чујемо објашњења да је дете лењо или да су и родитељи касно проговорили. Можда је то истина, али могуће је да ова кашњења говоре о проблему у развоју, а ако се он на време уочи, могу да се избегну озбиљнији проблеми и детету да шанса за остварење пуног потенцијала – објашњава Ирена Корићанац.

Сматра се да око 15 одсто деце има развојне потешкоће неког типа, а касније око два одсто њих заврши са неким степеном интелектуалних проблема, односно менталне ретардације.

– Најчешћи разлог кашњења деце у развоју је аномалија мозга, епилепсије које је тешко контролисати или су претрпели оштећење мозга на порођају. То могу да буду и деца из лоших социјалних средина па, уколико родитељи имају скромнија интелектуална постигнућа, очекивано је да ни деца неће развити велику интелигенцију – прича Корићанац.

Рано препознавање проблема важно је како би се препреке у развоју уклониле код лакших случајева или да би се постигао бољи квалитет живота код деце са већим проблемима.

УНИЦЕФ за угрожену децу

Велики рођендански Уницеф Телетон, под слоганом “За свако дете, нада”, биће емитован сутра на ТВ Прва, од 20 до 22 часа. Део средстава која ће се прикупљати за помоћ најугроженијој деци и њиховим породицама биће преусмерен за Универзитетску дечју клинику.

Ана Ђокић

Foto: RAS / RAS Srbija

Извор: Блиц

напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.