Родитељи дају деци слаткиш између оброка, не бирајући време. И тада настаје проблем.

април 24 15:00 2017

Према најновијим статистикама у нашој земљи је у последњих 20 година проценат гојазности порастао за 60 процената. Ови подаци су посебно алармантни код деце школског узраста. Свако треће дете је гојазно, а према истраживањима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” тај проценат се из године у годину повећава.

„Нажалост 49 одсто деце недовољно или никада не конзумира воће. Морамо да делујемо заједно како би деца стекла правилне, здраве навике”, каже начелница Центра за хигијену, храну и исхрану Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, Зорица Јовановски која је на округлом столу у организацији Делез Србије, истакла да је за шест година могуће зауставити негативне трендове.

У порасту је и број родитеља који доводе децу код нутрициониста, у жељи да добију праве савете у вези са њиховом исхраном. „Грешка родитеља је што нису доследни принципима, они потежу за практичнијим решењима, дају деци слаткиш између оброка не бирајући време, и тада настаје велики проблем. Кад дете осети сласт, условно речено, нездраве хране, тешко прихвата да поједе броколи или јабуку“, каже Ана Тодоровић, специјалиста нутрициониста-дијететичар.

Олимпијски шампион Вања Грбић истакао је да спорт може да буде играчка у служби здравља, али да здравље не сме да буде играчка у служби спорта. „Морамо да будемо свесни да се у последњих 20 година, као последица недовољне физичке активности и лоше исхране, повећао број деце са дијабетесом. Суштина је да немамо културу исхране, али ни редовне физичке активности,” упозорио је наш познати спортиста. „Огроман проценат школа у свом окружењу има пекаре и то су места где се деца свакодневно хране. Наш организам је као машина – ако сипате квалитетно гориво, радише боље и дуже. Ако сипате лоше, квариће се. Разлика је у томе што на машини замените делове. Себи не можете.” додаје Вања Грбић.

Школа, као васпитно-образовна установа, требало би, и мора, према речима Снежане Кнежевић, директорке Основне школе Владислав Рибникар, да развија деци свест о здравој исхрани. “Морамо сви заједно да радимо са нашом децом, кроз програме и различите активности са циљем да добијемо компетентно младо биће које је, између осталог, едуковано о важности здраве исхране, али и одговорно према свом здрављу кад одрасте“, истакла је директорка.

Директорка за квалитет и безбедност у компанији Делез Србија представила је „Супер-ручак“ као нутритивно избалансиран и хранљив оброк за децу школског узраста. „Уз помоћ нутрициониста и у сарадњи са институтом „Батут” развили смо овај специјални оброк који је намењен за ужину деце. Истраживања показују да деца, не тако ретко одлазе у школу без доручка и онда често посежу за намирницама које не могу да испуне основне захтеве за правилан психо-физички развој детета. Зато смо осмислили концепт „Супер-ручак“ како бисмо пружили деци могућност да направе здрав избор“, изјавила је Бошковићева.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.