Родитељи као кључни фактор третмана аутизма код деце

октобар 27 20:54 2016

Британски лекари открили су прву ефективну методу у лечењу аутизма, при којој су деца показала изузетан и трајни напредак. У великој студији Универзитета у Манчестеру, стручњаци су показали да родитељи могу бити научени техникама којима ће помоћи деци у бољем комуницирању.
autizam
У студији су учествовала 152 детета који пате од тешког аутизма, а разултати су показали да су деца између друге и ћетврте године показала знатан напредак, пише Даилy Маил.

Шест година касније, када су деца имала између 8 и 10 година, деца чији су родитељи учествовали у студији имала су за 27 одсто мање тешког аутизма од оне чији родитељи нису учествовали.
На почетку студије, већина деце није била свесна људи око њих и игнорисали су родитеље сваки пут када би их позвали по имену.

Ипак касније, чак и након паузе од пет година без интервенција терапеута, неки од њих су толико напредовали да обичан посматрач никад не би приметио њихово стање, наводе научници.

Прочитајте и Шта је аутизам: Разговор с аутором документарног филма о …

Код деце тог узраста се обично стање погоршава, па је резултат овог истраживања заиста невероватан, како наводе истраживачи.

“Укупни резултат је импресиван и то смо схватили чим смо видели резултате“, рекао је Џонатан Грин са Универзитета у Манчестеру, који је предводио студију и додао да се не ради о леку, али да је техника показала трајан напредак.

“Деца код које се приметио велики напредак ће и даље показивати симптоме у варијабилној мери, али смо показали да учење родитеља да комуницирају са својом децом може да допринесе побољшању на дуге стазе.“

Техника се зове Предшколска терапија комуницирања за аутизам (ПАЦТ) и показује родитељима како да протумаче и покупе мале знакове које користе њихова деца када се играју и како да реагују на њих на начин на који ће их охрабрити да комуницирају.

Прочитајте и Шта изазива аутизам |

Програм, који је трајао 12 месеци, укључивао је двоседмичне и онда месечне сесије, у којима су снимани родитељи и деца док се играју и анализирани обрасци комуникација код деце. Родитељима су касније пуштани снимци, минут по минут, како би им показали како су њихова деца реаговала у различито време.

Затим им је речено како да утичу на њихово понашање, тако што ће у право време да их охрабре да комуницирају с другима.

Истраживачи који су спровели студију очекују да ће ово резултирати променама у третману аутизма.

Извор:  b92

напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.