Родитељима казна до 100.000 динара. Наставници незаштићени

фебруар 02 19:21 2017

Међу новинама које је закон доноси су и могућност оснивања Агенције за образовање, казне за секретаре школа, казне за родитеље од 30.000 до 100.000 динара, установе ће моћи да се оснивају јавно-приватним партнерством… Програм опште, стручне и уметничке матуре биће спреман за школску 2018/2019. годину. У закон је ушло и оснивање ђачких задруга, родитељских савета на нивоу општине, као и оснивање секторских већа, која ће, поред образовних стручњака, чинити и представници послодаваца, а њихов посао биће да се баве проценама образовних потреба за конкретне струке.

Радно време
Новина је и да ће се оптерећење ђака мерити бројем сати проведених у школи, а не само бројем часова. Посебан закон уредиће то питање, али ће у укупно време улазити све активности – редовни часови, изборни предмети и ваннаставне активности. Сваки ученик добиће и јединствени образовни број, који ће га пратити од вртића, па до запошљавања.

Наставници незаштићени

Александар Ничић из Синдиката образовања Србије тврди да директор сада више неће имати обавезу да на слободна места преузима колеге са непуном нормом. Моћи ће на 60 дана да прими кога хоће, без конкурса, и да му уговор на одређено продужава колико жели. Наставници остају потпуно незаштићени

Извор: Новости

  Categories:
 1. фебруар 02, 20:34 #1 Bogi

  Bilo bi korisno da kad neko piše analizu/mišljenje o nacrtu novog zakona o obrazovanju, da pre toga upozna sadržaj trenutno važećeg zakona jer sledeći stvari i trenutno postoje u zakonu: osnovanje Agencije za obrazovanje, mogućnost osnivanja ustanova javno-privatnim partnerstvom, osnivanje đačkih zadruga…. sve to već godinama postoji u zakonu, druga stvar što nije u praksi zaživeo. A neće ni uvođenjem novog zakona…
  Ono što su još novosti: razredno veće (pored već postojećeg odeljenjskog veća), produžna nastava odmah na kraju školske godine za učenike koji imaju do dve zaključene negativne ocene, obavezno prisustvo nastavnika u zgradi škole minimum 30 sati (ne školskih časova) nedeljno, pokretanje prekršajnog ili krivičnog postupka škole protiv roditelja čija deca čine teške povrede obaveze učenika, mogućnost premeštanja učenika u drugu školu u višim razredima i bez saglasnosti roditelja…

  Одговорите на овај коментар
  • фебруар 04, 20:56 Nik

   Nacrt predvidja da zaposleni sa punom normom provede 6 sati u ustanovi i tu su uključeni nastava i van nastavne i dr.aktivnosti ne uzimajući u obzir pisanje priprema, pregled pismenih i kontrolnih pa još ako dodamo i put znači na poslu ceo dan. Radni dnevni prosek u EU je 4,3 sata po nastavniku a neke države i nemaju obavezan br.sati.

   Одговорите на овај коментар
 2. фебруар 02, 22:14 #2 Nik

  Po ovom nacrtu zakona kazna za roditelje od 30-100 hiljada a za nas prosvetare ” Nemo pobratime ko boga te molim”.

  Одговорите на овај коментар
 3. фебруар 02, 23:00 #3 Малена

  А , да ли ће тај број детету бити урезан на руку, тетоважом? Што да не, то је сада модерно ! Хоће ли школа и грунтовно бити преписана на директора школе, и да ли ће се и запослени сматрати његовим власништвом ? Да ли ће директори моћи да остану на функцији до смрти, или ће пар дана пред смрт бити замењено новим ? Хоће ли ученици, баш ” сваке среде ” морати да дођу у школу, или само када немају никакав ријалити на телевизији, па им досадно ? Хвала.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.