Родитељске грешке

октобар 12 17:30 2014

 

Није једноставно – Одгајање деце носи велику одговорност. Осим што водите бригу о њима, морате да им будете и добар узор. Ви сте ти од којих ће да уче, а деца су склона усвајању навика родитеља, и добрих и лоших

Бу216843_275082055933448_798396044_nдимо искрени, нико није савршен и сви имају неку лошу навику које би требало да се ослободе. Неке од њих тичу се само вас и никоме не шкоде, али када је реч о лошим навикама које утичу на васпитање детета, могли бисте да имате великих проблема ако их не ставите под контролу.

Доносимо вам топ пет лоших родитељских навика којих се, ради добробити своје деце, одмах морате решити.

1. Викање на децу

Понекад је стварно тешко не викати на децу, посебно када им сто пута поновите да нешто треба да ураде, а они се понашају као да говорите зиду. То је фрустрирајуће, али морате да научите да то држите под контролом. У супротном, шаљете им поруку да је у реду викати када се суоче с емоционалним ситуацијама. Ако осетите порив да вичете, одмакните се неколико минута од њих или проблем решавајте следећег дана када се емоције мало слегну. Научите да разговарате с децом на мирнији начин. Преговарајте и пронађите начин да решите проблем, без вике и вриштања.

2. Приговарање

Деца не раде увек оно што им кажете, чак и ако знају да би требало, али приговарање није решење. Ако не желе да напишу домаћи задатак, одредите одређено време у дану када ће морати да га ураде. Када су готови, остаје им још времена за оно што воле да раде пре одласка на спавање. Ако не желе да сређују собу, одредите им конкретан задатак (прикладан узрасту) и када су готови, могу да се играју или раде оно што их радује.

3. Псовање пред децом

То је врло ружна навика коју ће деца сигурно да покупе ако нисте пажљиви. Само зато што не псују пред вама не значи да то не раде у школи или пред пријатељима. На крају крајева, ако то раде мама и тата, онда је у реду да то раде и они, зар не?

4. Игнорисање или омаловажавање емоција

Неки родитељи не схватају да и деца имају осећања и да их врло лако можете повредити. Игнорисање детета док покушава да комуницира с вама може бити врло штетно. Ако су узнемирена због нечега што се догодило у школи или с пријатељима, родитељи морају да схвате да је то у дечјем животу најважнија ствар у том тренутку, чак и ако се вама чини сасвим безначајним.

5. Прекршена обећања

С времена на време догодиће се да прекршите обећање које сте дали деци. На пример, обећали сте им да ћете дан провести у природи, али неочекивани преокрет упропастиће вам план. Али, редовно и непромишљено кршење обећања могло би у вашу децу да усади неповерење којег касније можда неће моћи да се ослободе. Немојте давати обећања за која сте сигурни да нећете моћи да их испуните. Ако нисте сигурни, обећајте да ћете дати све од себе, али побрините се да схвате да то није гаранција.

Нико не каже да је родитељство лак задатак и сви праве грешке. Али, важно је на који начин се носите с њима. Из њих треба да учите и да се мењате да се исте грешке не би стално понављале. Тада ћете знати да сте добар родитељ. Ако имате било коју од горе наведених лоших родитељских навика, или неку која се није нашла међу ових пет, учините све од себе да их се решите и замените оним позитивним од којих ваше дете може да има користи.

 

pressonline.rs

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.