ШŠарчевић: Оптимизaције мреже школа како би биле у интересу ученика

новембар 22 19:38 2016

ШŠарчевић: Створили смо систем без система

mladen-sarcevic
Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић сматра да се морају мењати системска решења у тој области, јер, како каже, створили смо систем без система, а као главни циљ истиче потребу да све буде подређено квалитету образовања.
Од Министарства се очекује да буде ефикасно, а руке су нам везане, каже министар и зато тврди да се системска решења морају мењати.

Шарчевић је данас у Сомбору и Апатину разговарао са представницима локалних самоуправа Западнобачког управног округа, које је упознао са планираним законским изменама.

У саопштењу министарства наводи се да је он обавестио своје домаћине да је Министарство започело рад на обуци за директоре и смањење оптерећења наставних програма.

Уз то, оптимизује се мреже школа како би биле у интересу ученика и да се тамо где школу чине један, два или четири ученика отвара питање да ли је то у најбољем педагошком интересу за ту децу.

Како је рекао, при оптимизацији се, такође, мора водити рачуна о државном, али и интересу националних мањина.

Представници локалних самоуправа поручили су да су спремни да сарађују, посебно у оптимизацији мреже школа.

– Важно је да знамо шта ћете све мењати, како би локални буџети на време могли да планирају средства за образовање – рекла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

На састанку са директорима предшколских установа, основих и средњих школа Западнобачког округа истакнуто је да је квалитет образовања циљ којем ће све бити подређено.

На крају посете Сомбору министар је обишао Основну школу “Братство и јединство”, док је у Апатину обишао гимназију “Никола Тесла”, Средњу грађевинску и дрвопрерађивачку стручну школу, као и Техничку школу са домом ученика, где је с диреткорима тих установа разговарао о неопходности реформе гимназија и дуалном образовању.

 

Извор: Танјуг

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.