Шабић: Подаци о синдикалном чланству спадају у нарочито осетљиве податке

октобар 05 12:58 2016

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић саопштио је данас да подаци о синдикалном чланству спадају у групу нарочито осетљивих података који се могу обрађивати само пристанком особа о чијим се подацима ради.

Шабић је у саопштењу навео да је упутио писмо министру просвете, науке и технолошког развоја Младену Шарчевићу поводом реаговања неколико синдиката просветних радника на допис којим је, како наводе, Министарство наложило директорима школа да му доставе списак свих чланова синдиката са одговарајућим личним подацима.

Повереник је у писму указао на чињеницу да су Законом о заштити података о личности подаци о синдикалном чланству сврстани у групу “‘нарочито осетљивих података’, дакле података који се могу обрађивати само на основу слободно датог пристанка … и да би сходно томе обрада тих података без таквог пристанка била и директно супротна члану 16 Закона о заштити података о личности и представљала кажњив прекршај”.

Три синдиката просветних радника – Синдикат радника у просвети Србије, Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника Србије “Независност”, јуче су протестовала због тога што је Министарство тражило да школе доставе спискове свих чланова синдиката са матичним бројевима и затражила пријем код министра Шарчевића.

 

Извор: Бета

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.