Самопоуздање зависи од ова 3 фактора (и на њих не можемо да утичемо)

август 03 20:34 2016

 
Изгледа да здраво самопоуздање има мало везе са објективним показатељима. Оно је изгледа повезано са унутрашњом, субјективном логиком
pravo-samopouzdanje
Да ли је (финансијски) успех довољан за осећај самопоуздања и задовољства собом? Одговор даје овај кратак видео у продукцији британске организације Школа живота/Тхе Сцхоол оф Лифе (а који је превела страница #‎белескесапсихотерапије)‬ који објашњава како на наше самопоуздање утичу успех наших родитеља и вршњака, као и квалитет љубави и подршке коју смо добијали у детињству.

Допадати се себи или имати високо самопоуздање, како то обично зовемо, од пресудног је значаја за наш осећај благостања. Оно што је необично јесте непредвидиво порекло самопоуздања.

Постоје људи са скромним занимањима, просечне грађе и „негламурозним“ пријатељима који упркос томе поседују висок ниво самопоуздања. Они се себи допадају и без знакова одобравања од стране спољашњег света. А постоје и други, који се и поред свих успеха, престижа и финансијске сигурности никада тако не осећају. Они су анксиозности и непрекидно се кажњавају и критикују, никад нису задовољни својим учинком, и никад до краја уверени ДА ЗАИСТА ЗАСЛУЖУЈУ ДА ПОСТОЈЕ.

Изгледа да здраво самопоуздање има мало везе са објективним показатељима. Оно је изгледа повезано са унутрашњом, субјективном логиком, са факторима имуним на стандардно поимање успеха.

3 фактора се нарочито издвајају:

1. Успех родитеља истог пола – мајке за девојчице/девојке, очеви за дечаке.

Један од највећих показатеља колико ћете самопоуздања имати је како се поредите са родитељима истог пола, односно да ли сте постигли више или мање од маме или тате.
Просто речено, изгледа да комфоран ниво самопоуздања постижу само они кој су успешнији од родитеља истог пола. Они „скромнијег“ порекла у овом случају имају велику несвесну предност.

2. Чиме се баве ваши вршњаци?

Не осећамо се неадекватно у поређењу са свима који имају више од нас, само са припадницима групе која у великој мери одређује наше самопоуздање: нашим вршњацима.
То су људи са којима смо ишли у школу, истих или сличних година и који су са истог поднебља.
Они имају већи утицај на наш осећај добробити него било која популација шира или ужа.
„Сваки пут када је вршњак успешнији од нас, мали део нас умре.“

 
3. Какву сте љубав добијали у детињству?

Много тога зависи од квалитета бриге коју смо добијали у детињству. А посебно од чињенице ДА ЛИ ЈЕ ЉУБАВ БИЛА УСЛОВЉЕНА.
Неки од нас имали су родитеље који су пружали само условљену љубав. Све се вртело око оцена у књижици, па таква деца постају одрасли са великим амбицијама. Али није лако ићи кроз живот са очајничком жељом да се ватра мржње према себи угаси са потребом да се импресионира свака особа која се сретне. У потрази за родитељским одобравањем које никад није добијено.

Они срећници који су добијали безусловну љубав, задовољни су самим постојањем. Они не морају толико да се доказују. Они поседују унутрашњу сигурност, подржану уверењем да су некоме много значили.

Проблеми попут отказа биће им непријатни, али неће их доживљавати као трагедије.

Познавање унутрашњег порекла самопоуздања веома је важно, управо због уверења да ће нам успех, напокон, донети осећај задовољства собом.

Истина је мало другачија. Можда вам на послу иде сасвим добро, али ако вам је отац „ајкула“, другар председник, или вас родитељи нису безусловно волели, ни највећи успех то не може да пренебрегне.

Ту леже наши изазови.

Задовољство собом не постиже се искључиво путем пословног или финансијског успеха. Великим делом, тај осећај зависиће од суочавања са самим собом, и биће резултат разумевања наше прошлости и динамике срама, условљености и понижавања који можда постоје. Испоставља се да је високо самопоуздање пре плод психологије, него ли економског успеха у спољашњем свету.

Извор:  BIZLife

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.