Шарчевић: Идуће недеље улазимо у Скупштину са још четири закона

октобар 20 19:54 2017

Ефеката промена у области образовања има много и за годину дана урађено је много више него што се обично уради, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је најавио усвајање још неколико важних закона.

Он је истакао да Закон о систему образовања мења систем рада и учења и то је револуционарна промена коју реформа доноси.

„Усвојили смо два системска закона, идуће недеље улазимо у Скупштину са још четири закона, ту ће бити и Закон о дуалном образовању, закони који прате системски закон о образовању, а то су закони о предшколском, основном и средњем, а до нове године имамо још четири закона”, рекао је Шарчевић новинарима након отварања Центра за развој каријере у Косовској Митровици.

Укупан законодавни оквир чини 10 закона, објашњава министар и истиче да је урађен и национални оквир курикулума, што је, како оцењује, такође био велики посао. Он наводи да је урађена и категорија државне матуре са стручном и уметничком, а то је, подвлачи, било старо годинама.

Уз то, Шарчевић каже да је урађен и реформисан план за први основне, који ће врло брзо бити објављен, као и да је реформисан план комплетног другог циклуса основне школе петог разреда такође завршен.

Реформа гимназије је постављена на ноге и ради се план за први разред гимназије са новим моделима за ИТ део, тако да смо само на том делу подигли причу на јако висок ниво. Обезбедили смо и европска буџетска средства, која су подршка од 27,4 милиона евра, која ће служити за обуке”, рекао је министар. Сам закон о систему образовања мења систем рада и учења, наглашава и подвлачи да је то она револуционарна промена коју реформа доноси.

„Нема учења садржаја и репродукције, него радимо исходе, примену стечених знања и мислим да ће већ свако следеће “писа тестирање” показати да је образовање у Србији на јако високом нивоу”, тврди Шарчевић.

Сматра да је Србија и у региону многе ствари урадила више и наводи да је информатика коју раде наша деца од 11 година, међу најпримеренијима у Европи, као и да врло мало земаља раде то програмирање.

„Ми смо се изузетно снашли да би то почело, тако да су само та главна места довољна за годину дана”, рекао је Шарчевић.

Извор: Б92

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.