Šarčević: Odstupanja od pravila nećemo tolerisati

jun 15 21:58 2017
Osmaci koji su polagali maternji jezik, odnosno prvi deo završnog ispita, kažu da im je književnost bila teža od gramatike

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oko 70.000 osmaka, ali i njihovih roditelja, prebrodili su prvu od tri brige završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja – test iz srpskog (maternjeg) jezika.

Na osnovu podataka iz školskih uprava, prvog dana trodnevne provere znanja nije bilo nepravilnosti, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Precizirali su da je u svim osnovnim školama Srbije 69.726 učenika izašlo je na ispit iz maternjeg jezika.

Samo u osmoletki „Dositej Obradović” u Osaonici kod Novog Pazara, početak ispita kasnio je 54 minuta, ali to nije ugrozilo regularnost male mature jer su sve propisane procedure sprovedene.

Propisi predviđaju da ukoliko, u izuzetnim situacijama, ispit počne sa zakašnjenjem mora da se produži vreme polaganja tako da deca imaju dva sata za izradu zadataka. Početak ispita u novopazarskoj školi odložen je zato što su skoro sat vremena na posao kasnili supervizor i dežurni nastavnik, nezvanično saznajemo. A da je više od pola sata zakasnio učenik, ne bi imao pravo da polaže test, odnosno pao bi maturu u ovom roku.

Test iz srpskog jezika na pravoj maturi, bio je lakši nego na probi završnog ispita, ocenili su đaci prestoničke Osnovne škole „Vuk Karadžić”. Više muke, kako kažu, zadala im je književnost nego gramatika, a jednostavnije im je bilo da reše pitanja na zaokruživanje ponuđenih odgovora nego zadatke u kojima se tražilo da rešenje napišu.

– Najteža su bila poslednja tri pitanja koja su se odnosila na odlomak iz Andrićeve pripovetke „Panorama”. Zahtevi tih zadataka bili su da svojim rečima napišemo kako se osećao pripovedač, da pokažemo da smo dati tekst na celoj stranici pročitali sa razumevanjem, ali i da vladamo gramatikom i pravopisom. Odgovorili smo, svako drugačije, i nismo sigurni da li je to što smo napisali dovoljno dobro. A gotovo ista pitanja, samo drugu pripovetku, imali smo na probnoj maturi – dočaravaju Damir, Milica, Anja i Tamara, doskorašnji đaci osmog četiri.

Razredna im je kažu, predavala srpski, pa im zavisne rečenice, glasovne promene, služba reči, stilske figure u zadacima na ispitu nisu bili problem.

– Metafora za Zmajevu zbirku „Đulići” mora biti – cvetak. Na pitanje kako u pesmi „Uroš i Mrnjavčevići” majka savetuje Marka Kraljevića da postupi, odgovor nije da se sažali ili osramoti, nego da bude pravedan… – komentarisale su male maturantkinje Jelena, Janja, Natalija, Isidora posle ispita.

Njihov je zaključak da su test iz srpskog isto uradili osmaci koji su brdo para dali na privatne časove i oni koji se uopšte nisu spremali za završni ispit. Takođe, tvrde da nisu ni pokušavali da prepisuju.

– Dežurni nastavnici su nas sve vreme opominjali. Nismo smeli da šušnemo ni da se okrenemo. Preterivali su u strogoći, kao da nije dovoljno što ih ne poznajemo, jer to nisu naši nastavnici nego iz nekih drugih škola. I, valjda, je trebalo da nam pomognu da se koncentrišemo, ne da nam dodatno unose nervozu, jer od rezultata ispita zavisi gde ćemo da nastavimo školovanje – požalili su se mali maturanti OŠ „Vuk Karadžić”.

U četvrtak će kao i njihovi vršnjaci širom Srbije od 9 do 11 sati rešavati 20 zadataka iz matematike, a u petakih isti broj pitanja čeka na kombinovani testu iz geografije, istorije, biologije, fizike i hemije. Položiće svi mali maturanti koji izađu na testiranje, jer ne postoji „bodovni prag” za prolaz. Ipak, đacima je važno da na poslednjoj proveri znanja generacije zavrede što više poena da bi se domogli željene srednje škole. Znaju deca da završni ispit ima sertifikacionu i selekcionu ulogu, to jest da je to osnov za izdavanje diplome o stečenom osnovnom obrazovanju, ali i da će ih odličan rezultat sa testiranja vinuti u vrh rang liste za nastavak školovanja.

Ne priznaju se ispravljeni odgovori

Rešenja testa iz maternjeg jezika, za đake koji su polagali na srpskom, albanskom, bosanskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom, objavljena su na Ministarstva prosvete. U napomenama ključa piše da se ne priznaju precrtani, ispravljeni ili odgovori napisani grafitnom olovkom. Ako su đaci označili tačan odgovor podvlačenjem ili štikliranjem a u zadatku je pisalo da ga zaokruže, odgovor će biti priznat. Na testu iz srpskog, koji je štampan na ćirilici, priznaće se ispravni odgovori iako su ih đaci napisali latinicom.

Šarčević: Odstupanja od pravila nećemo tolerisati  

Manje treme, više koncentracije i uspeh na maloj maturi poželeo je osmacima Mladen Šarčević, ministar prosvete, pred ispit iz srpskog u osmoletki „Branko Ćopić” u Rakovici. Ocenio je da završni ispit protiče bez nepravilnosti, a eventualna odstupanja, na primer da je na testu pisano drugačijim rukopisom i hemijskom, biće temeljno analizirana kada se okonča polaganje male mature, naglasio je Šarčević.

– U pojedinim sredinama u 30 odsto slučajeva bilo je odstupanja, pa su tako recimo zadaci koji su već urađeni, dopisani, popravljani, tuđom olovkom, ne dečjom rukom. Uglavnom to rade nastavnici i pregledači kojima jasno poručujemo da to nećemo tolerisati – kazao je ministar.

 

Izvor: Politika

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.