Šarčević odustao od kažnjavanja štrajkača

april 15 20:36 2017

Ministarstvo prosvete je odustalo od namere da prosvetnim radnicima koji su 31. marta bili u nezakonitom štrajku smanji plate. Umesto toga, prosvetarima je data mogućnost da do 31. maja nadoknade izgubljene časove, potvrdio je za Danas Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačka i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

 

Čak 27 čačanskih škola bilo je u potpunoj obustavi nastave u štrajku koji je organizovala Unija, zbog čega se Adžić kao predsednik najjačeg sindikata u tom gradu obratio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću molbom da se časovi nadoknade i tako izbegne smanjivanje plate prosvetarima koji nisu držali nastavu.

Prethodno, ministar je uputio dopis direktorima u kojem ih je podsetio da zaposleni u obrazovanju imaju pravo na zakonski štrajk sa minimumom procesa rada (čas od 30 minuta), a da oni koji su “u štrajku suprotno zakonu nemaju pravo na zaradu za vreme trajanja potpune obustave rada”. Kako je Danas pisao, taj dopis izazvao je negodovanje među nekim direktorima škola, jer ih je, kako tvrde, ministar stavio u poziciju da kazne štrajkače smanjenjem plate bez prethodnog vođenja disciplinskog postupka, na šta po zakonu nemaju pravo.

Ministarstvo je, nakon reagovanja Sindikata obrazovanja Čačka, odobrilo školama da naprave plan nadoknade časova, uz obaveznu prethodnu saglasnost roditelja učenika. U pismu Ministarstva se navodi da se časovi mogu nadoknaditi subotom ili u toku radne nedelje, vodeći računa o dnevnom opterećenju đaka, najkasnije do 31. maja. Ministarstvo ističe i da se “u svojoj odluci rukovodilo, pre svega, interesima učenika, odnosno potrebom da se plan i program realizuje u celosti”.

Zakonski štrajk bez posledica
Što se tiče prosvetnih radnika koji su 31. marta bili u zakonskom štrajku, odnosno držali skraćene časove po 30 minuta, njima isplata pune zarade nije bila pod znakom pitanja, iako bi shodno zakonu trebalo da bude umanjena za vreme za koje nisu radili. Bez posledica je prošao i štrajk upozorenja 17. novembra prošle godine, kada je u Unijinom protestu učestvovalo oko 500 škola. Vladimir Adžić kaže da se država u mnogim stvarima ne pridržava zakona i dogovora, posebno apostrofirajući Sporazum o rešavanju spornih pitanja, na čijem ispunjenju sindikati insistiraju već dve godine i koji je neposredan povod za pomenute štrajkove.

Piše: V. Andrić

Izvor: Danas

  Categories:
napišite komentar

1 komentar

  1. april 16, 15:22 #1 Miloš

    Lepo je to i uviđavno prema tim ljudima koji su želeli da sebi obezbede bolje uslove za rad i život…ali šta je sa nama roditeljima i decom koja će kako se kome ćefne da ne dolaze ili dolaze u školu. Šta je sa slobodnim tj vremenom koje smo želeli da provedemo sa decom kada inače ne idu u školu…šta sa znanjem koje neće nadoknaditi jer će svi biti zainteresovani da smao to što pre otaljaju da bi dobili platu, a deca da se vrate kućama i za vikend rade nešto drugo što su jedva čekala cele nedelje itd. !? E gospodo to ne može da bude prihvatljivo. Uostalom gospoda su visokoobrazovani članovi društva, ako su uslovi loši (što nije sporno) izvolite u privredu tamo su uslovi odlični. Neka uzmu stvar u svoje ruke i zarade na drugi način. Dosta je više ucenjivanja preko dece i roditeljstva.!!! Samo da dodam da smo i supruga i ja sa visokim obrazovanjem i da radimo sa decom, da imamo svoje troje dece i da se zato i ne slažemo sa ovom uobičajenom praksom nastavnika i profesora (uglavnom nastavnika u srednjim školama…) jer je efekat nikakav, zapravo poražavajući.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.