Шарчевић: Оптимизација мрежа школа

јануар 20 22:22 2017

У Београду је завршена оптимизација мреже школа и то уз пуно поштовање величине школе, близине, саобраћајне ситуације, интереса родитеља, изјавио је данас у Новом Саду министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и истакао да би се тај исти модел могао применити у том граду.

Шарчевић је разговарао са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем о правцима развоја образовања и оптимизацији школског простора.

Потребно је да сагледамо ситуацију и водимо рачуна о томе да су све то наша деца, од предшколског до високог образовања. Први пут озбиљно инсистирамо на раној писмености, али морамо искористити и тренд који је добио признање Светског економског форума, рекао је Шарчевић.

Проблем капацитета вртића у Новом Саду биће бар делимично решен кроз кредит Светске банке који би требало да буде потписан следећег месеца, истакао је он, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Вучевић је истакао да је предшколско образовање и капацитет предшколске установе највећи проблем, јер су из године у годину листе чекање све веће.

Велики проблем је и сама организација, јер су сви вртићи део једне предшколске установе па је план да се она подели на педагошке целине, рекао је Вучевић и додао да ће ускоро започети и анализу како урбанистички решити проблем проширења студентског кампуса, али и анализу мреже школа у Граду уважавајући упутства Министарства.

Шарчевић и Вучевић обишли су Основну школу “Никола Тесла”, а министар је рекао ученицима да их очекују новине, од веће информатичке писмености до упознавања предузетништва.

Имамо један циљ, да покажемо да смо талентовани и паметни. Учинићемо све да вам обезбедимо најбоље услове и програме како би квалитет дошао до изражаја, рекао је Шарчевић.

Посету Новом Саду, Шарчевић је наставио обиласком Гимназије “Јован Јовановић Змај” и састанком са активом директора основних и средњих школа.

Пише: Фонет

 

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.