Шарчевић повукао из радне верзије новог ЗOСОВ-а члан 204

фебруар 02 19:09 2017

Како „Политика” незванично сазнаје, министар просвете Младен Шарчевић повукао је из радне верзије новог Закона о основама система образовања и васпитања члан 204. који предвиђа да министар бира директорке свих образовних установа шест месеци од усвајања овог закона.

Да је овај члан остао, Шарчевић би у септембру бирао више од 2.000 директора вртића, школа, ученичких домова… што је тешко извести у тако кратком року. Дакле, то значи да ће министар бирати директоре како коме буде истекао мандат.

Подсетимо, наш лист је данас објавио Нацрт закона у којем је постојао овај члан, а који је истог дана избрисан са објашњењем да овај документ представља радну недовршену верзију и да документ који је доспео у јавност путем медија није усвојен као званична радна верзија.

Представници синдиката одмах су реаговали на овај члан, објашњавајући да је немогуће да директор зна ситуацију на локалу и сваког кандидата појединачно и да је бесмислено да он буде тај који ће давати коначну реч приликом избора директора. Они поздрављају овај потез министра и надају се да ће отклонити и друге проблематичне чланове које су уочили у Нацрту.

Преговори синдиката са Министарством просвете око будућег закона почињу сутра а једна од основних замерки је и што би по новим решењима директоре бирао министар лично, а не као до сада школских одбори.

Упркос разним верзијама које су се чуле у јавности о појачаној улози оснивача, састав школских одбора би ипак остао непромењен, са девет чланова (по три представника локалне самоуправе, запослених и родитеља). Нацрт предвиђа да Комисија коју формира школски одбор спроводи поступак избора директора, почевши од обраде конкурсне документације до мишљења наставничког већа о кандидатима (на посебној седници сви запослени се тајним гласањем изјашњавају о кандидатима).

Школски одбор на крају саставља листу свих кандидата о уз образложење, доставља министру просвете, заједно са извештајем Комисије. Министар потом обавља избор директора, а уколико утврди да конкурс није спроведен у складу са законом, биће расписан нови конкурс.

Занимљиво је да у закону не постоји ограничење мандата директора. Наводи се да се директор именује на период од четири године и да му мирује радни однос за време периода за који је постављен на радном месту са кога је постављен. У претходном тј актуелном закону, радно место директора се чувало само током првог мандата, што у пракси никада није поштовано.

Аутор: Сандра Гуцијан

Извор: Политика

  Categories:
 1. фебруар 02, 23:37 #1 Vera

  Predsednik Amerike ne može da bude na tom mestu više od dva mandata, ali zato mi imamo direktore dinaste, koje tek sad niko neće moći da pomeri.

  Одговорите на овај коментар
 2. фебруар 03, 12:27 #2 ema

  To je mozda bila i jedina novina koja je imala smisla. Konacno su bili predvidjeni i neki kriterijumi po kojima skolski odbor rangira kandidate. Dakle, ne moze po tome ko je kome simpatican, ko se s kim druzi ili ko na koga vrsi suptilni ili neki drugi pritisak. Ali moze ko je stvarno za nesto zainteresovan u obrazovanju. Naravno, sve se moze fingirati, i objavljeni radovi, i licno usavrsavanje itd..ali zar i do sad nije tako bilo?
  U skolskom odboru cesto sedi penzioner iz mesne zajednice, roditelj najgoreg ucenika skole i neradnik koji direktoru ljubi zadnjicu. Zar je bolje da takvi biraju direktora umesto ministra? Kome smeta sto je skolski odbor u izboru direktora sveden na nivo komisije? Tako i treba da bude. S obzirom da je zakon predvidjao kriterijume kao filter i smernicu za so, kakav bi problem za ministra bio da proceni i imenuje direktore u tih sest meseci?
  Jos jedan ministar koji talasa i ne preuzima stvarnu odgovornost. Bolje da se bavi keceljama i s punim autoritetom propise boju i dizajn istih. Sarlatan.

  Одговорите на овај коментар
 3. фебруар 03, 17:46 #3 Nikolina

  Ne bi trebalo da mandat direktora škole bude neograničrn. Posle trećeg mandata oni izgube osrćaj i ponašaju se kao da je škola njihova lična svojina. Za to vreme zaposle toliko radnika, iz svog mesta, komšiluka, prijatelje svojih prijatelja, da obezbede većinu glasova u kolektivu. O članovima Školskog odbora nema potrebe ni komentarisati. Oni nisu slučajno tu i glasaju onako kako im se kaže.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.