Шарчевић: Промене следе, нема учења за оцене и Вукове дипломе

октобар 17 22:22 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас у Прокупљу да следе промене начина и модела рада на свим образовним нивоима, како се ђаци више не би школовали само за оцене и Вукову диплому.
mladen-sarcevic
Он је истакао да је циљ посете Прокупљу, као и његовог ангажовања у Министарству, да се упозна са свим ресурсима, види какво је стање на терену јер је, како каже, све другачије кад се види “голим оком”.

– “Кад видите са каквим људским ресурсима располажете, онда је лакше да планирате промене које треба да се десе у образовању, а оне су свеобухватне – рекао је Шарчевић.

Дуално образовање

Он је рекао да следи увођење дуалног модела образовања кроз средње школе.

– “Овде се олако прелази преко тога, и поистовећује са једноставним радом и неком бригом да неко ко то ради угрожва своју каријеру. Цела Европа то ради и ми смо задњи воз ухватили, што значи да морамо да променимо скоро све законе на разне начине, јер нам сада и компаније улазе у управљање и финансирање школа” – рекао је Шарчевић.

Он је поновио да постоји потреба да се уведе информатика у основне школе, предузетничко васпитање у оквиру техничке наставе и предмет свакодневни спорт.

Стечено знање да се примењује

– “Следе промене начина и модела рада, а суштинска промена која нашем образовању недостаје на свим ниовима јесте да стечено знање ђаци могу да примене и на ПИСА тестовима буду успешни” – рекао је министар.

Он је подсетио да је Стратегија образовања донета још пре 16 година, а да је образовни систем “из доба Тита” и мрежа школа одражава потребе социјалистичке привреде. То, како је истакао, мора да се промени, додавши да се, када се изгради аутопут ка Приштини, мења и привредна структура.

– Мит да је најбоље радити у друштвеном сектору полако пада, мање су плате, а за свој бизнис морате бити обучени и имати храброст. Мењамо причу да учимо за оцену и Вукове дипломе, све што штанцујемо годинама, а нисмо свесни тога” – рекао је Шарчевић.

Велика матура – квалитативни скок и екстерна оцена

Министар је казао и да ће, када буде уведена велика матура, то бити нови квалитативни скок и екстерна оцена која говори о томе “шта је средња школа урадила”.

– Имате матурски испит који је, верујте ми, смешан, али онда радите пријемни за факултет и ако не прођете за, на пример, један бод на машинству, чекате следећи рок или годину дана и одете на дефектологију, а ви сте можда рођени техничар, а можда би са тим једним поеном прошли на неком сродном факултету – рекао је Шарчевић.

Према његовим речима, уколико се буде увела велика, “државна” матура на крају средњошколског образовања, најнормалније би било да се слично уради и на крају основне школе. Министар је казао и да не мисли да је актуелни начин полагања пријемних испита свршених основаца “најпаметнији модел, иако је бољи него што је био”. Међутим, није могао да каже и да ли ће до евентуалне промене доћи.

Родитељи да се баве децом

Упитан колико је задовољан радом образовних институција у Прокупљу, Шарчевић је рекао да је релативно задовољан колегама у целој Србији и да нема великих осцилација.

– Постоје и екстерне оцене установа и у сваком регион ћете наћи и оне са јединицом и са четворком, што значи да морамо да обучавамо људе у установама које су слабије оцењене – рекао је министар.

Он је додао и да ће родитељи убудуће имати значајнију улогу, те да ће морати да схвате да имају обавезу да се баве децом.

“- Они не сносе последце ако дете не жели да учи, бахато је, вређа наставнике… У свету постоји финансијска казна, друштвено користан рад и ми ту тражимо и имамо подршку Министарства за рад, да мнењамо Закон о породици, јер кад реформишемо друштво, крећете од образовања, али прва карика није школа, већ породица” – закључио је Шарчевић.

Министар је у Прокупљу разговарао са директорима предшколских установа, основних и средњих школа из Топличког округа, као и са руководством општине. Посетио је и Дом ученика средњих школа у Прокупљу, у којем је смештено 140 ученика са југа Србије, као и Техничку школу “15. мај” у том граду за чију је реконструкцију и адаптацију део средства издвојило и ресорно министарство.

 

Tanjug

  Categories:
напишите коментар

7 коментара

 1. октобар 18, 08:55 #1 TanjaI

  A od cega ce ti roditelji da daju deci da jedu i prezive?

  Одговорите на овај коментар
  • октобар 18, 12:15 jovica

   Bilo je gladih i siromasnih u Srbiji ali ti nije nikome smetalo da decu vaspita i od njih napravi ljude. Nemojte traziti izgovore za svoj neuspeh nego se potrudite i uspostavite autortet nad svojom decom. Naucite ih pravim vrednostima a ne “farmi” i “parovima”, naucite ih kako da samo sebi stvore hleb, naucite ih svemu onomo sto vi niste, kako bi bili bolji od vas

   Одговорите на овај коментар
 2. октобар 18, 10:53 #2 tamaris05

  Iza ovog se krije novi udar na porodicu i njeno dalje degradiranje i slabljenje pod izgovorom “evropskih vrednosti”. Porebna nam je Evropa da shvatimo da imamo problem? Ne verujem da nemamo stručnjake da reše ovo, samo, ti koji ZAISTA mogu da urade nešto nisu podobni jer su trn u oku “podobnih” koji sprovode volju i naredbe “spolja”, pa suse povukli u anonimnost. Teško nama i našoj deci.

  Одговорите на овај коментар
 3. октобар 18, 13:41 #3 Vladan Božović

  Ovaj čovek diže u nebesa eksternu ocenu, i veliku maturu. Kaže da će to pokazati kakav je kvalitet srednjih škola. Ja ne znam da li je glup, ili naivan. Eksterna ocena je sprdnja, farsa, i nema apsolutno nikakve veze sa kvalitetom škole. A, to koliko će đaka upisati željene fakultete na velikoj maturi, biće signal srednjim školama, da puste đake da prepisuju, i da im profesori rade zadatke, baš kao što se to sada dešava na maloj maturi.

  Одговорите на овај коментар
 4. октобар 20, 11:33 #4 JEŽ

  PREMIJER KAŽE DA MALO RADIMO,MINISTAR PROSVETE DA TREBA DA SE POSVETIM DECI—A DA UVEDETE NEKI ZAKON DA SE RODITELJI KLONIRAJU.KAKO VAS BRE VIŠE NIJE SRAMOTA,BAVI LI SE NEKO KVALITETOM I OBIMOM GRADIVA,DECA NAM IZLAZE NEPISMENA IZ ŠKOLA NE ZATO ŠTO SU LENJAVA I GLUPA I NE ZATO ŠTO SU NASTAVNICI I UČITELJI LOŠI VEĆ ZATO ŠTO SISTEM STVARA JEFTINU RADNU SNAGU GURA U PRIVATNE ŠKOLE ONE KOJI TO MOGU DA OMOGUĆE

  Одговорите на овај коментар
 5. децембар 18, 13:45 #5 Nik

  Eksterna evaluacija je NULA,nestrucna, neobjektivna i urađena neplanski. Ebaluatori delili ocene u zavisnosti da li poznaju direktora ili ne. U Jablanickom okrugu je prava sramota kako su ocenjivali škole.

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.