Шарчевић са синдикатима о отпуштањима и отпремнинама у просвети

јул 17 15:08 2017

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” и Синдиката радника у просвети Србије о технолошким вишковима и отпремнинама.

Минстарство је у сарадњи Министарством државне управе и локалне самоуправе у буџету за 2017. годину предвидело 1.200 отпремнина како би се решио проблем једног броја радника за чијим ангажовањем је престала потреба, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

„Пројекцију Међународног монетарног фонда о вишку броју запослених у просвети свели смо на разумну меру. Али, морамо бити свесни да се одређен број радних места прикрива и да имамо неконтролисано запошљавање на основу уговора на одређено време”, рекао је Шарчевић.

Представници синдиката сложили су се да се проблем технолошких вишкова мора решавати и да су отпремнине део тог решења, али су истакли да је потребно спречити све евентуалне злоупотребе приликом гашења радних места и исплата отпремнина.

Шарчевић је нагласио да је заједнички рад Министарства и синдиката на збрињавању технолошких вишкова у претходној школској години показао да је могућа ефикасна сарадња. „Та пракса ће бити настављена и у новој школској години. Нови образовни профили захтевају нова радна места, док ће профили за које ученици нису заинтересовани престати да постоје, а самим тим и радне позиције”, рекао је министар и поручио да је увек спреман за договор.

Извор: Политика

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.