Шарчевић: Неминовна измена закона, Болоња на анализи

октобар 25 17:15 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић данас је најавио измену системских закона у просвети истичући да је то неминовност и да ће то министарство анализирати систем Болоње како би се олакшало студентима.
– “Мењаћемо у Србији системске законе, јер су то урадиле све државе у Европи. То је неминовност – поручио је Шарчевић на конференцији о предузетништву младих у Србији, Црној Гори и БиХ.

Он је рекао да у управне одборе установа морају ући и послодавци, али и да ће родитељи добити сасвим другу улогу него што случај.

– “Ови људи ће ући и у финансирање процеса образовања, али заблуда и мантра у друштву је да се школују радници који ће имати најмању плату и неће даље напредовати. Ту крилатицу као да нам је смисло непрајатељ, а не одговара стварности -, истакао је министар просвете.

Он је навео да је приметно да нико не жели да губи време обучавајући људе који су тек завршили факултете и да са њима ради од почетка.

Говорећи о болоњском процесу, Шарчевић је рекао да ће бити анализаран пошто се често дешава да студенти не могу да испуне квоту од 60 поена.

– “Онда се та квота обара и мислим да ћемо кроз поступке дуалних модела за људе који су прошли неке циклусе образовања и стекли одређену праксу имати одређен број бонуса који ће олакшати упис и напредовање на студијама – навео је Шарчевић.

Он је додао да држава и Министарство просвете морају да буду јако флексибилни и направе добре моделе са привредом како би се образовање што више прилагодило привреди.

 

Извор: Танјуг

  Categories:
  1. октобар 25, 22:15 #1 Ретка звер

    Министар има правилне и добре идеје.Све речено у претходном тексту је потребно, а и нужно.Зашто то тврдим?Па рећи ћу вам да су Учитељски факултети “производили” генерације за рад у идеалним условима,Дакле ,у једној учионици ,један разред,један учитељ.Али стварност многима изгледа сасвим дугачија.О раду у “неподељеним школама”скоро да није било речи,а праксе таквог типа,ништа?И ?Колико пратим дешавањ ни сада на том подручју није ништа боље.Наравно да смо морали доћи у просветни ћорсокак из којег је излаз као у лавиринту. Не разумемо се ,а то је извор великих неспоразума ,а и претњи које директор упућује онима који уче “у ходу и цео живот” јер је то потреба,Он се држи своје моћи и позиције и “сече”потпомогнут својим миљеницима ,доушницима и нерадницима који доконишу,врше научна истраживања методом оговарања ,лажирања,фалсификирања и осталих …рања.Све може ,само не мењати ништа.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.