Шарчевић: Смењујемо 19 директора. У неке школе кад уђете, не знате зашто постоје

децембар 13 21:42 2017

У току је поступак смењивања четири директора због вршњачког насиља у школама којима руководе. Помоћница министра просвете задужена за основно и предшколско образовање Весна Недељковић изјавила је да се очекује смењивање и 15 директора средњих и основних школа по основу непоштовања закона, који предвиђа одлазак у пензију са 65 година.

Упитан да ли ће бити смењено 28 директора због злоупотребе на малој матури, а чију је смену министар већ предложио школским одборима, али су се они оглушили о тај предлог, Шарчевић је рекао да се ЗОСОВ не може примењивати ретроактивно.

Он је додао да ће свакако бити анализиран и рад тих директора и да ли су се огрешили о закон након његовог усвајања.

“Два директора средњих школа, један директор основне школе и један предшколске установе биће смењени због вршњачког насиља које се догодило у њиховим установама”, рекла је новинарима Недељковићева и додала да је поред поменутог броја директора, у поступку смењивања још троје.

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је да је директор “кључна особа”, али да ће бити “селекотовани, бирани и обучавани”, а да је улога министарства да провери квалитет рада.

“Спремамо се да сменимо једну групу директора, ја сам дао налоге помоћницима где год се није поштовао закон, почев од тога ако нису отишли у пензију, а имају 65 година, да се покрене процедура и против секретара… Знамо где су те спреге моћи. И где год се нису понашали у складу са законом и тамо где траје испитивање неких процеса, ићи ће спорије”, навео је Шарчевић.

Он је најавио и строжу контролу секретара школа, као и да се неће толерисати кашњење наставника на часове.

“Имате добре школе које сјајно раде, а имате школе у које када уђете, не знате зашто постоје”, рекао је министар.

Он је рекао да има мало просветних инспектора – око 30.

“Ако узмемо у обзир да неки раде лоше, има их и мање”, додао је министар.

Шарчевић је најавио да ће се радити на новом Закону о научно-истраживачкој делатности и додао и да ће у наредних месец дана бити расписан привремени конкурс за научно-истраживачке пројекте.

Милица Рашић , Агенције

Извор: Блиц

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.