Шарчевић: Штрајк био незаконит и одлуку о одузимању дневница нећу повући

октобар 23 20:10 2017

У Унији синдиката просветних радника кажу да су због мера штедње изгубили новац и да, након повећања плата, нису добили износ који им је обећан. Министар просвете каже да је свако претходно повећање било више од осталих и да је сада у групацији са највишима.

За три године – 90.000 динара мање. Толико су, рачуна Унија синдиката просветних радника, просветари изгубили због мера штедње. Додају и да нису добили износ који им је обећан. Министарство има другу рачуницу

“Просвета је добила 10 одсто. Па ако нисмо учили исту математику, ја мислим да су добили највише. Свако повећање претходно је било више од осталих, сада је у групацији са највишима. Остало је да урадимо још неколико ствари да се и следећа повећања десе – Закон о платама у јавном сектору који синдикати час прихватају, час одбијају”, сматра министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Синдикатима је тај закон неприхватљив јер не обухвата цео јавни сектор. На то су упозирили једнодневним штрајком, због чега су им одузете дневнице.

“Директори прете да ће колеге морати све да одраде али да новац неће добити. Тако да ето прилике да се директори додворе министру, а не да раде са својим колегама из школа, јер, побогу, министар их наравно може разрешити ако буду непослушни”, тврди Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Министар одговара да је штрајк био незаконит и да одлуку о одузимању дневница неће повући.

ИЗВОР:РТС

  Categories:
 1. октобар 23, 22:45 #1 Ујешћу се за језик

  Поштовани Министре, желим вам сву срећу овог света и да вам Бог да да поново живите од наставничке плате а да радите поштено као што раде многи раде, да из свог џепа дајете за ђаке и да вас поштују као што ви поштујете нас.

  Одговорите на овај коментар
 2. октобар 24, 12:02 #2 Božović Vladan

  Šarčeviću, jadni čoveče, kada si hteo da veronauku proglasiš neobaveznim izbornim predmetom, figurativno rečeno, popovi su ti opalili dva šamara, i bio si manji od makovog zrna. Kada si pokušao da smeniš direktore novopazarskih škola, Zukorlić ti je opalio dva šamara, i povukao si se brzinom munje. Našao si na kome ćeš da se iživljavaš junačino. Na prosvetnim radnicima koji su štrajkovali, i na onom predobrom direktorom zemunske škole.

  Одговорите на овај коментар
  • октобар 24, 14:24 IQ

   Nema se njemu sta zameriti. Targetovao je najslabiju kariku sistema i nju ce polomiti. Nije valjda lud da udari na jaceg od sebe i na taj nacin sam sebe saplete. Visoko motivisana (novac) borba za opstanak (vlast). Ne moze se sporiti da je on vrlo inteligentan covek opremljen svim alatima koji sluze ispunjenju/zadovoljenju gore navedenog procesa/motiva. Za Vas i za mene je to mozda od trecerazrednog znacaja ali u ovoj konstelaciji drustvenih odnosa to donosi siguran profit i poziciju. Ja bih pre postavila pitanje koja je to drustvena elita sabrana u korpus prosvetnih radnika i koliki je realno njen intelektualni kapacitet? Uz izuzece odredjenih pojedinaca i grupa, iskreno- plasim se odgovora.
   U prilog tome bicu slobodna da iznesem opservaciju sa skorasnjih desavanja, gde su se nastavnici utrkivali da pokazu ko vise i sta zna, a da ih niko na tako nesto nije inicirao. Bio je prisutan i ubaceni “element” koji je sugresao nastavnicima sta treba da misle sami o sebi. Sto je oberucke i prihvaceno. Ta vrsta servilnosti je za mene porazavajuca. Jer niko te ne moze poniziti, ni valjati po blatu koliko mozes to uciniti sam.

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.