Šarčević: Udžbenici će pojeftiniti, izbacićemo posrednike u nabavci

jul 16 14:48 2017

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola.

Mladen Šarčević kaže da posrednici – mali broj agencija – imaju rabat od 30 odsto, da dobro zarađuju, a da škole nemaju ništa od toga.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje đačkih zadruga predviđeno nacrtom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji čeka da uđe u skupštinsku proceduru, a ministar Šarčević očekuje da će biti usvojen na jesen.

“Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole”, rekao je Šarčević Tanjugu.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako da zarade za ekskurizije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova.

Deset odsto rabata koji ostaje školi po prvi put, kako kaže, biće namenjen za školske uniforme.”

Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljena za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike”, kaže ministar.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, on je naglasio da je za predstojeću školsku godinu obezbeđeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu, za decu čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

“Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju treće, četvrto, peto dete…”, naglasio je ministar.

On je podsetio da se besplatni udžbenici po završetku školske godine vraćaju u školske biblioteke i da za narednu školsku godinu mogu da posluže novoj generaciji učenika.

“Primera radi, ako neka škola ima 500 učenika pa je njih 200 dobilo besplatne udžbenike prošle godine, sada oni idu u sledeći razred i tih 200 udžbenika ostaje u biblioteci. Ove godine će 300 učenika dobiti udžbenike i sa onih 200 iz biblioteke to je već 500 i mi u trećoj godini idemo na nivo skroz besplatnih udžbenika”, zaključio je ministar.

Izvor: RTS

  Article "tagged" as:
  Categories:
  1. jul 16, 18:37 #1 Božović Vladan

    E, konačno Šarčeviću da si nešto pametno uradio, al ću ipak sačekati, jer od obećanja do izvršenja je dug put u Srbiji.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.