Šarčević: Uvešćemo više zdravijih obroka u školske kuhinje u Srbiji

decembar 06 17:02 2018

Ministar prosvete je posetio učenike Osnovne škole “Marija Bursać” u Beogradu koji su u Maksi školskom karavanu kompanije Delez Srbija učili o tome zašto je važno da se pravilno i zdravo hrane

U svakodnevnoj ishrani dece u Srbiji treba da bude mnogo voća i povrća i zato ćemo uvesti više zdravijih obroka u školske kuhinje, izjavio je u četvrtak ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je posetio učenike Osnovne škole “Marija Bursać” u Beogradu koji su u Maksi školskom karavanu kompanije Delez Srbija učili o tome zašto je važno da se pravilno i zdravo hrane.

“Ministarstvo prosvete vodi računa o školskom životu učenika u kom treba da bude više sporta, putovanja i dobrih navika, a u tome nam pomaže i Maksi karavan koji će obići više od 100 škola u Srbiji u cilju popularizacije zdrave ishrane”, kazao je ministar.

Pročitajte još – Školarcima bar jedan zdrav obrok dnevno

Po njegovim rečima, donet je pravilnik koji bliže uređuje uslove za organizovanje ishrane i utvrđuje kvalitet obroka u osnovnoj školi, kao i pravilnik o bližim uslovima i načinu ostvarivanja ishrane u predškolskoj ustanovi.

“Mnogi podaci o zdravstvenom stanju učenika na sistematskim pregledima pokazali su da u ishrani školske dece treba da bude manje pica, manje brze hrane, a više voća i povrća. Zato želimo da unapredimo kvalitet i način ishrane, kao i razvoj pravilnih navika kod osnovaca”, rekao je Šarčević.

Generalni direktor kompanije Delez Srbija Kvantan Roje ocenio je da građani treba više da uče o zdravijim navikama kako bi svaki dan činili dobar izbor u ishrani.

“Maksi školski karavan je do sada obišao 38 škola, a do aprila sledeće godine planiramo da više od 15.000 đaka nauči zašto je važno da im brokoli, šargarepa, paprika i tikvica budu omiljeni na tanjiru”, kazao je Roje.

Direktorka Osnovne škole “Marija Bursać” Bojana Šotra ukazala je da se nastavnici i učitelji trude da utiču na svest dece o važnosti zdrave ishrane, ali da to treba da čine i roditelji.

Izvor: Novosti

  Categories:
  1. decembar 06, 22:03 #1 Vladan Božović

    Šarčeviću, pored kazana za đake pripremi još jedan za prosvetare. Pored milostinje u vidu plata koje im država daruje, trebaće im narodni kazan.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.