Шарчевић: Увести нове мере које траже високе компетенције за место директора

јул 22 14:13 2017

Министар просвете Младен Шарчевић очекује да ће сет реформских закона Скупштина Србије усвојити до краја септембра и да ће се ефекти примене тих закона осетити и у овој, али да ће посебно бити видљиви у наредној школској години.

Младен Шарчевић је појаснио да је припремљено пет нових закона и три измене и допуне закона, који су прошли јавну расправу и чекају да уђу у скупштинску процедуру.

“Закон о високом образовању мора у септембру да уђе у парламент, како не би имали поново протесте студената пред почетак школске године. Квота од 60 бодова по Болоњи је поново неостварива, па је Закон о високом предвидео да квота остане 48 бодова за буџет”, рекао је Шарчевић Танјугу.

Буру у јавности изазвала је одредба у нацрту Закона о основама система образовања и васпитања да министар даје последњу реч у избору директора, а Шарчевић каже да на тај начин министарство само на себе преузима више одговорности.

“Од министарства се очекује да преузме сву одговорност, да реши све проблеме и муке, кад погледате сада оно и нема неку одговорност. Остављено је на сувом и онда је замена теза да је министарство одговорно за нешто, а развлашћено је разним другим телима – школски одбори, разни савети”, појашњава министар.

Ако погледамо како то раде код Немаца, Мађара, Словенаца, наставља даље, видећемо да свако ко је отишао “у крајност, назови демократичких одлука, морао је да се врати на одговорност државе”.

“Када је избор директора у питању, неће министар бити тај који ће ићи од села до села, од града до града и постављати директоре. Постоји мрежа које се зову школске управе и постоји интерес колектива. Интерес колектива је и даље задржан, само се уводи нова мера да се траже високе компетенције за место директора”, навео је Шарчевић.

Тиме ће се, појашњава, онемогућити партијско запошљавање, јер не могу да прођу партијски кадрови који нема компетенције, и министарство на себе преузима велики ризик да мора да објасни сваку ситуацију.

Наводи да је школски одбор изманипулисан одавно, да их “приволе” или наставници или локалне самоуправе, те се не поставља питање да ли директор који је изабран зна да ради посао.

“Не поставља се данас питање да ли новоизабрани директор уме да ради, да ли има људске вредности и да ли треба да одговара за лоше резултате школа”, нагласио је министар.

Пошто демократске процедуре, како каже, нису дале жељене резултате, сада се улога министарства ставља да буде видљива.

“То су увеле многе европске земље и имате једну тачку одговорности, овако имате да нико није одговоран”, закључио је Шарчевић.

Извор: www.rts.rs

  Categories:
 1. јул 22, 16:28 #1 Малена

  Интерес колектива ? Па мој колектив има интереса да му садашњи неспособњаковић, лезилебовић, незналица и нерадник, буде доживотни директор ! Дође последњи оде први из школе, а у међувремену прочита све новине, прегледа снимке са You toube, распита се за најновије приче о себи, а себе пун ко балон…Појма нема ни дали су сви у школи. ни да ли се ради.Да, уз то, прелетач и добар пријатељ начелмика ШУ…Прави кадар ! / И мени одговара, без бриге ! /

  Одговорите на овај коментар
 2. јул 22, 19:55 #2 Natasa

  U komunizmu (a govorim iz licnog iskustva i iskustva moje majke koja je bila profesor u srednjoj skoli i nikad nije bila komunista i njen pripadnik ni na papiru) za direktora su birani zaista najbolji clanovi kolektiva….ona je toliko bila principijelna da nije htela uci u partiju da bi bila direktor, ali prvo su birali ko ce biti direktor pa se desavalo da oni koji nisu bili clanovi partije tek onda formalno i udju u istu. Ali nikad nije bilo bar u njenoj gimnaziji sporno zasto je neko izabran. I sama sam ucila u istoj gimnaziji i sve su to bili direktori sa velikim slovom “D”.
  A danas se stvarno covek zapita kad nekog direktora samo cuje, ispod kog kamena je taj “direktor” izniko.

  Одговорите на овај коментар
 3. јул 22, 22:43 #3 daca484

  NAJZAD NESTO PAMETNO!Kod nas pritiskaju direktora da se uclani u partiju,pa skolski odbor oslobodi odgovornosti neradnika(direktor dao otkaz neradniku,bezobrazluk,bahacenje,nevaspitanje).Skolski odbor sa opstinarima povezan,a neradnik njihov clan.Sta da radi direktor posle toga?Nista,moze da se nervira ,a ovaj se smeje svima u lice.Bas lepo!

  Одговорите на овај коментар
 4. јул 23, 14:32 #4 Gorica

  Kad pročitam ove komentare, ne znam šta još da dodam. Ni ja ne volim neradnike nipošto, ali šta se može kad direktor ne reaguje. I svima njima onda je super, samo se ja nerviram kao odeljenjski starešina. Neka, odlučila sam da ćutim i da molim da mi ne daju starešinstvo!!!

  Одговорите на овај коментар
 5. август 06, 17:02 #5 Biljana

  Direktor moje skole drzi u radnom odnosu penzioneta vec tri godine.Istovremeno prima platu i penziju.Mladi odlaze …Otici ce i moja deca….tuzno.Svi su o ovome upoznati i ministar ,skolska uprava i oba sindikata.Svi cute i nista ne preduzimaju…

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.