Шерилин рођендан – сингапурски задатак који је многе збунио

фебруар 25 19:46 2018

Један задатак из школског теста из математике за младе Сингапурце зачудио је родитеље ученика, али и разбеснео их јер сматрају да се од њихове деце превише тражи.
Потребно је изабрати један од понуђених датума, односно погодити када је Шерилин рођендан са што мање датих података.
„Алберт и Бернард постали су пријатељи са Шерил и желели су да знају када јој је рођендан. Шерил им је дала листу 10 могућих датума“, почиње задатак.


Од понуђених датума су 15, 16, 19. мај, 17. и 18. јун, 14. и 16. јул, 14, 15. и 17. август. Шерил онда каже Алберту месец, а Бернарду дан свог рођења
Алберт каже да не зна када јој је рођендан, али да је сигуран да ни Бернард не зна. Бернард онда каже да испрва није знао када је Шерил рођена, али да сада зна. Онда и Алберт каже да сада и он зна када је рођена.
Главно питање гласи: „Када је Шерилин рођендан?“
Кенет Конг, један од родитеља, фотографисао је задатак и поставио га на Фејсбуку истичући да се налазио на тесту за једанаестогодишњаке.
Иако се Сингапур традиционално одлично котира када су у питању врхунски математичари, задатак је изазвао буру реакција забринутих родитеља и критику образовног система.
Међутим, касније је објављено да је задатак био намењен за децу од 15 година, која су учествовала у прошлонедељној Азијској математичкој олимпијади организованој у Сингапуру.
Организатори су рекли да је тест намењен за надаренију децу, односно као својеврсно решето на ком би се пробрали бољи ученици.

 

 

 

  Categories:
напишите коментар

3 коментара

  1. март 20, 15:17 #2 Bg

    16. jul je tačan odgovor

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.